Sõõrumaa ühendas oma ettevõtteid ühte kontserni (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaa.
Urmas Sõõrumaa. Foto: Eero Vabamägi

Urmas Sõõrumaa ühendas kontsernilaenude panditulumaksu kehtestamise ootuses U.S. Invest kontserni ettevõtteid emafirmaga.

Täpsemalt liitis Sõõrumaa U.S. Invest AS-iga ettevõtted Ikhor Investeeringud, U.S. Invest Services, Stigu Maja, Rotermann Grupp, FB Baltic Holding, U.S.Securities Holding ja Mark Securities.

Põhjus on väga lihtne – uus tulumaksu seadus sunnib kontsernipidamise printsiipe natukene ümber vaatama, ütles Sõõrumaa BNS-ile.

Uue valitsuse moodustamisel möödunud aasta sügisel kirjutasid partnerid koalitsioonilepingusse sisse kokkuleppe mille alusel kehtestatakse Eesti ettevõtjatele kontserni sisestele laenudele tulumaksukohustus. Valitsuskoalitsioon lootis sellest meetmest teenida alates 2020. aastast maksutulu 18 miljonit eurot aastas.

Valitsus plaanis algselt kehtestada panditulumaks teatud kontsernisisestele laenudele, samuti kontsernikonto kaudu tehtavatele finantseerimistehingutele, kui need on tehtud eesmärgiga laenata Eestis teenitud kasumit teistele kontserni ühingutele. Seda ideed kritiseerisid tugevalt erinevad ettevõtlusorganisatsioonid, märkides, et see kahjustab olulisel määral Eesti ettevõtluskeskkonda.

Mai lõpul otsustas valitsuskoalitsioon ideest loobuda. Juuni lõpus võttis riigikogu vastu tulumaksuseaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muudatused, mis muuhulgas vähendavad küpsete ettevõtete dividendide maksumäära, muudab ettevõtete autode eratarbeks kasutamise maksustamist ja taas lubab teatud tingimustel abikaasade ühised tuludeklaratsioonid.

Sellest paketist oli võrreldes algsega panditulumaksu osa välja võetud. Samas ütles peaminister Jüri Ratas juuni alul, et valitsusel on kava panditulumaksu mõttega edasi liikuda ja kui algselt plaaniti maksustada ettevõttesisesed kuni kaheaastased laenud, siis tulevikus võiksid tulumaksuga olla maksustatud kuni viieaastased laenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles