Hiina miljardär ostab varjusurmas legendaarse Briti autotootja

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The 007 Lotus Esprit
The 007 Lotus Esprit Foto: HANDOUT/REUTERS

Lotus oli kunagi automaailma üks kõige kõvemaid tegijaid, kelle sportautodega sõitis isegi James Bond. Paraku on legend nüüdseks hääbunud, seda paljuski majanduslike probleemide tõttu.

Lotuse kunagisele eduloole pani tõsise põntsu maasturite üha kasvav populaarsus, kirjutab Bloomberg. 2009. aastal üritati ennast allakäigu trepist jälle üles vedada ja nii hakati ehitama suurt ja ilusat uut hoonet. Paraku tõmbas sellele mõttele vee peale majanduskriis ning Lotuse toetajad ei tahtnud ehitusse rohkem raha uputada. Projekt jäi pooleli.

Lotuse Briti osakond müüs 2012. aastaks ainult 11 autot kuus ning tulevik nägi välja päris sünge. 

Praeguseks on olukord natukene paranenud. Viimase kolme aastaga on kasvanud kuu jooksul müüdavate autode arv ligikaudu 30 peale. Müügitulud on kasvanud peamiselt tänu veel kõrgema hinnaga ja eksklusiivsematele mudelite valmistamisele, mis äratavad rikaste kollektsionääride huvi. Autotootja teatas eelmisel kuul, et on esimest korda pärast 90-ndate lõppu teel kasumlikkuse poole. 

Õhkõrn edu on tulnud paljuski uue tegevdirektori Jean Marc Gales'i käe all, kes on üritanud ettevõtet veepinnal hoida.

Nüüd tundub aga, et Lotus võib varsti oma finantsmured maha matta, sest firma ostab ära väga sügavate taskutega Hiina miljardär, kes ostis mõni aeg tagasi ka Volvo. 51 protsendilise enamusosaluse ostis omale 65 miljoni dollari eest Li Shufu, kes on Zhejiang Geely Holding Group'i juht. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles