Soome plaanib uue seadusega kivisöe käibelt võtta

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SOOME LOVIISA TUUMAJAAM
SOOME LOVIISA TUUMAJAAM Foto: URMAS TOOMING/PM/EMF

Soome tutvustab järgmine aasta uut õigusakti, millega soovitakse järk-järgult vähendada kivisöe kasutust ja tõsta CO2-maksu. Energiasüsteemi stabiliseerimiseks vaadatakse alternatiivsete energiaallikate poole.

Kivisöest saab Soome umbes 10 protsenti oma riiklikust energiast, mis teeb riigist põhjamaade suurima kivisöe tarbija.

«Selle strateegiaga eesmärgiks on saada lahti kivisöest kui energiaallikast aastaks 2030. Me peame kirjutama seaduse ja seda teeme järgmine aasta,» teatas Riku Huttunen Soome töö- ja majandusministeeriumi energeetikaosakonna juht Reutersile.

Seadus jätab aga ruumi «manööverdusteks», et tagada turvaline energiavarustus. See tähendaks, et kivisöel töötavad elektrijaamad võivad töötada, et vältida elektrikatkestusi.

Soome energiasüsteemi painduvus pannakse selle seadusega surve alla, sest kivisüsi on palju mitmekülgsem kui teised energiaallikad, sõnas Reutersi analüütik.

Soome tõstab oma tuumaelektri tootmist, mis võib asendada kivisöe, kuid sellest ei pruugi piisata. Soome saab edaspidi vähem tuumaelektrit Rootsilt, kes peatab kahe tuumareaktori töö.

Helsinki tõstab oma tuumaelektri tootmist, et vähendada sõltuvust Venemaa importenergiast. Kaks uut reaktorit Olkiluoto ja Hanhikivi 1, peaksid töösse asuma 2018 ja 2024.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles