Kuusakoski 25 aastaga taaskasutatud metallist saaks ehitada 6 miljonit sõiduautot

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusakoski Eesti juht Kuldar Suits (esiplaanil) Betooni tänava käitluskeskuses.
Kuusakoski Eesti juht Kuldar Suits (esiplaanil) Betooni tänava käitluskeskuses. Foto: Eero Vabamägi

Eestis veerandsajandi tegutsenud vanametalli käitleja Kuusakoski on oma senise tegevusaja jooksul taaskasutusse suunanud üle 6 miljoni tonni vanametalli, millest oleks võimalik ehitada 6 miljonit sõiduautot, on ettevõtte juht veendunud.

Must metall moodustab 25 aastaga vastuvõetud metallikogusest ligikaudu 6 miljonit tonni ja värvilised metallid 0,27 miljonit tonni, näitab ettevõtte värske statistika. 

«Sellest taaskasutusse suunatud metallikogusest piisaks, et ehitada 6 miljonit sõiduautot, mis rivvi pargituna ulatuksid  26 000 kilomeetri kaugusele ehk autode rivi ulatuks Eestist Austraaliasse ja sealt tagasi Eestisse,» kirjeldas ASi Kuusakoski juhatuse esimees Kuldar Suits.

Tema sõnul toodi kõige enam metalli kokkuostu 2000. aastal, kui musta metalli võeti vastu rohkem kui 460 tuhat ning värvilist metalli ligikaudu 23 000 tonni.

Suits märgib, et 25 aastaga on Kuusakoski muutunud tundmatuseni. «Vanametalli vastuvõtjast on tänaseks saanud Eesti suurim ringlussevõtuteenuste pakkuja, kuhu saab tuua ka rehve, vanu elektri- ja elektroonikaseadmeid ning pliiakusid,» rääkis Suits. 

Näiteks töötab Kuusakoskis ka Eesti ainus metalliveski, mis on purustanud üle miljoni tonni vanametalli, sealhulgas rohkem kui 100 000 autoromu. 

1996. aastal tööle hakanud metalliveski on ainus Eestis, mis suudab romusõidukeid taaskasutatavaks tooraineks töödelda kooskõlas Euroopa Liidu keskkonnanõuetega, suunates 95 protsenti autovraki massist taaskasutusse. Ettevõte investeeris veski soetamisse ligi 2,9 miljonit eurot.

Kuusakoski suunab taaskasutusse umbes poole Eesti vanametallist. Lisaks metallile võtab Kuusakoski vastu ka rehve, vanu elektri- ja elektroonikaseadmeid ning akusid ja teisi ohtlikke jäätmeid. Ettevõte hoiab töös 11 teeninduspunkti üle Eesti. 

Kuusakoski kuulub Põhja-Euroopa juhtivale tööstuslikule taaskasutusfirmale ning vanametalli töötlejale ja tarnijale, Kuusakoski Oy-le, kel täitus aastal 2014 100. tegevusaasta. Kuusakoskil on üle maailma rohkem kui 100 tegevuskohta, millest 20 asub Soomes. 

Lisaks Soomele tegutseb Kuusakoski Venemaal, Eestis, Leedus, Rootsis, Taanis, Inglismaal, USA-s, Hiinas ja Taiwanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles