Pohlaku klubi ripub alaliidu rahakraani otsas

Peeter Raidla
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Pohlak
Aivar Pohlak Foto: Tiit Reinberg

Eesti Jalgpalli Liidu 2010. aasta aruandest ilmneb, et spordialaliit andis ka eelmisel aastal pikaajalist laenu Aivar Pohlaku jalgpalliklubile FCF, mida fännid tunnevad kui FC Florat.

Tõsi, laenusumma on võrreldes 2009. aastaga oluliselt kahanenud. Kui 2009. aastal laenas alaliit Pohlaku klubile üle 46,9 miljonit krooni, siis eelmisel aastal vaid 3 miljonit krooni. Mõlema laenu tagasimaksmise tähtaeg saabub alles detsembris 2020.

Jalgpalliklubi FCF aruannete kohaselt on klubi samas suurusjärgus kustutanud oma võlga Swedbanki ees. 2008. aasta lõpu seisuga olnud pangavõlg 80,81 miljonit krooni kahanes 2009. aasta lõpuks 43,9 miljoni krooni võrra. Kui sellele lisada laenuintressid, ongi 46,9 miljonit koos. Et 2010. aastal põhivõlg ei kahanenud, läks alaliidult saadud 3 miljonit krooni puhtalt laenuintresside tasumiseks.

Eesti Jalgpalli Liidult saadud laenusüstid ei ole Pohlaku klubi majanduslikku seisu kuigivõrd parandanud. 2011. aastal ootab tasumist uus, mullu LHV Pangalt võetud 5,1 miljoni krooni suurune laenusumma ning lähema viie aasta jooksul tuleb Swedbankile ära maksta põhivõlga enam kui 23,4 miljoni krooni ulatuses.

Tänu rahvusvaheliste alaliitude UEFA ja FIFA pidevale toetusele on Eesti Jalgpalli Liit ilmselt jõukaim spordiliit Eestis. Näiteks 2009. aastal toetasid UEFA ja FIFA Eesti jalgpalli 30 ja 2010. aastal 31,2 miljoni krooniga. 2011. aasta eelarve kohaselt loodab alaliit saata aga enam kui 35,1 miljonit krooni. Kui sellele liita veel teleõiguste müügist teenitu, piletitulu, liikmemaksud ja muud tulud, teenis Eesti Jalgpalli Liit 2010. aastal kokku 62,46 miljonit krooni. 2009. aastal oli see summa aga koguni 105,45 miljonit krooni, seda küll eeskätt tänu teleõiguste müügile.

Sel nädalal saatis Aivar Pohlak Eesti Jalgpalli Liidu nimel kultuuriministeeriumile taotluse kahe miljoni euro ehk ligi 31,3 miljoni krooni saamiseks Lilleküla staadionikompleksi infrastruktuuri parandamiseks enne järgmisel aastal Eestis toimuvat U19 vanuseklassi Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles