Jaapan ja USA tahavad Põhja-Korea naftakraanid kinni keerata (4)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korealased vaatamas Hwasong-12 raketikatsetust.
Põhja-Korealased vaatamas Hwasong-12 raketikatsetust. Foto: KYODO/REUTERS

USA ja Jaapan plaanivad algatada rahvusvahelise embargo keelamaks Põhja-Koreasse eksporditav nafta.

Embargot kaalutakse vastusena hiljutisele raketikatsetusele, mille tulemusena tulistati rakett üle Jaapani. Liitlased soovivad keeluga tabada diktatuuririigi relvaprogrammi südant, vahendab väljaanne Nikkei Asian Review.

Keeld kavatsetakse välja käia järgmisel teisipäeval toimuval erakorralisel ÜRO julgeolekunõukogu koosolekul New Yorkis. Koosoleku kutsusid kokku Jaapan, USA ja Lõuna-Korea.

Kõik kolm riiki on ühisel nõul, et vaja on karmimaid sanktsioone. Teisipäeval leppisid kokku Donald Trump ja Jaapani peaminister Shinzo Abe, et nüüd on aeg dialoogi pidamise asemel avaldada riigile suuremat majandusliku survet.

Kuigi see oli viies kord kui rakett lasti üle Jaapani, osutab hiljutine katse rohkem ohtu kui varasemad. Rakett lasti Sunanist, kommunistliku riigi pealinna Pyongyangi lähedalt ja maandus Jaapanist 1180km kaugusel vaiksesse ookeani. Rakett lendas Jaapani valitsuse väitel 2700km, mis vihjab sellele, et riigil on soov näidata oma võimekust tabada USA Guami saart.

Muret tekitab ka Põhja-Korea tuumavõimekuse kiirenev areng. Üks USA luureagentuur märkis, et diktatuuririik on edukalt loonud väikse tuumalõhkepea, mis mahuks ballistilisele raketile.

Hiljutised sanktsioonid pole suuri tulemusi toonud, kuid nafta embargo, millega liituks Hiina ja Venemaa, võtaks režiimilt ära vajaliku ressursi.

Selle saavutamine ei pruugi olla lihtne. Täieliku nafta ekspordi keelustamine Põhja-Koreasse võib provotseerida riiki vägivaldselt tegutsema. Lisaks võivad vetot omavad Hiina ja Venemaa plaani vastu olla ja see tõstaks pingeid vetot pooldavate USA ja Jaapaniga.

Ükskõik kui riskantne see plaan olla võib, on see viimane diplomaatiline meede, mida Tokyo ja Washington välja käia saavad.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles