IT-firmad tahaks kasvada, aga palgaralli sööb töötajad ära (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Playtech Estonia kontor.
Playtech Estonia kontor. Foto: Margus Ansu

Internetimängude tarkvaraarendaja Playtech Eesti juht Ivo Lasn ütles, et kohalikud IT-firmad tahaksid ja suudaksid suuremaks kasvada, kuid inimesi lihtsalt ei ole ja olemasolevate palkamine muutub üha kallimaks. 

Kommenteerides teise kvartali palgakasvu statistikat nõustus Lasn, et palgasurve on kõva ja eriti kõva on see IT-sektoris, kus konkurents töötajate pärast muutub üha karmimaks. 

On ju teada, et Eestis napib IT-spetsialiste ja ainuke võimalus töötajaid leida on nad konkurentidelt üle osta, mis kihutab tagant palgarallit. «Oleme töötajaid juurde toonud välismaalt, aga sellega kaasnevad omad keerukused. Kuna tööjõumaksud on Eestis väga suured, läheb nende toomine meile ülimalt kalliks.»

Ühe lahendusena pakkus ta välja, et riik võiks sotsiaalmaksust täielikult vabastada ajutise elamisloaga välismaalaste töötamise. Kuna välismaalased töötaksid Eestis kolm kuni viis aastat, kasutaksid nad haigekassa ja sotsiaalhoolekande teenuseid minimaalselt, leidis Lasn. 

Praegu on aga seis selline, et IT-ettevõtted tegelikult tahaks ja suudaks kasvada, rohkem müüa, aga inimesi ei ole. «Potentsiaali ja mõtteid on kõvasti, aga kui sul on inimeste puudus, ei tee sa midagi. Ühelt poolt kannatab meie käive, aga teisalt jääb ka riigil maksutulu saamata,» ütles ta.

Eesti ühe suurima tarkvarafirma Helmes ASi partner Mattias Mölder ütles, et palgad kasvavad mühinal, aga riiklike tarkvarateenuste hinnad on pigem samal tasemel.

«Sellest tulenevalt vähenevad ainult inimressurssi müüvate IT-ettevõtete marginaalid. Keskenduda tuleb lisaväärtuse loomisele, mis praktikas tähendab seda, et kliendi jaoks tööd tegev meeskond peab äriliselt järjest enam kliendiga kaasa mõtlema,» selgitas ta. 

Info ja side sektori palgad kasvasid teises kvartalis aastaga 10,5 protsenti. Mölderi sõnul on Helmese palgad suurenenud umbes samal tasemel. Ta rääkis avatult, et IT-eriala lõpetanud tudengite ootus töötasule on esialgu vähemalt 1000 eurot neto. Juuniortaseme tarkvaraarendajad teenivad keskmiselt alates 1500 eurost brutopalka, kuid turul makstakse ka juba kõrgemaid tasusid.

Seenior IT-arendajate või arhitektide palgavahed on juba suured, ütles Mölder. Alla 2500-eurose brutopalgaga kogemustega inimest tööle ei meelita, pigem on tasud 3000 eurost üles. Juhtivspetsialiste palgad arenduses on 3500-4000 eurot bruto, tarkvara arhitektidest tipptegijatel 5000 eurot bruto.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles