Ehitusfirmadel seisab ees üsna keeruline aasta

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuigi ehitusturu maht tervikuna tõotab tänavu taas kasvama hakata, ei jäta kerkivad tööjõu ja materjalide hinnad ehitusfirmadele kasumi teenimiseks suurt ruumi.

«Märkimisväärse osa oma energiast panustasime 2010. aastal muu hulgas ka varasemalt tehtud ekslike majandusotsuste tagajärgede likvideerimisele,» tõdes Nordeconi suuromanik ja nõukogu esimees Toomas Luman firma värskes aastaaruandes.

Kahe suure börsil noteeritud ehitusfirma – Merko ja Nordeconi – käive tegi eelmisel aastal läbi märkimisväärse kukkumise, kuid erinevalt Nordeconist suutis ehituseettevõtja Toomas Annuse suurosalusega Merko näidata ka mullu kasumit ja maksta omanikele dividende.

«Kasumi vähenemist mõjutas müügitulude ning ehitus- ja arendusvaldkonna kasumlikkuse langus,» kirjutasid Merko juhid värskes aastaaruandes.

Eelmise aasta neljandas kvartalis teenis Merko koguni neli miljonit eurot kahjumit, sundides analüütikuid küsima, ega niisugune madalseis terve selle aasta jooksul jätku.

Üks Lumani firma suuremaid altminekuid oli mullu Pärnu Keskuse nimelise arendusprojekti pankrot, aga ka kahjumiga lahkumine Läti vee- ja kanalisatsiooniehituse ärist.

Tööjõud kallineb

Statistikaameti värske hinnangu järgi kasvasid selle aasta esimeses kvartalis võrreldes mullu sama ajaga ehituses nii tööjõu kui ka materjalide hinnad.

Nii Nordeconi kui ka Merko juhid usuvad, et mahtude vähenemine on ehitusturul lõppenud. Pole ka ime, et sest kahe viimase aastaga on Balti riikide ehitusturg kaotanud üle poole oma buumiaegsest mahust. Samas pole mahtude kasv piisav, et tööd jätkuks kõikidele ehitusfirmadele. Kasvuks kujuneb eeldatavasti 10–15 protsenti aastas.

Endiselt domineerivad riigi ja omavalitsuste tellimused, kuid ehitusfirmade juhid usuvad, et pangad on taas valmis rahastama kinnisvaraprojekte.

«Tellijad naudivad madalast nõudlusest tingitud mõjuvõimu, millega kaasneb ebamõistlike garantiide nõudmine ja maksetähtaegade pikenemine,» arvavad Merko juhid. «Lepinguliste kohustuste täitmiseks ei piisa enam üksnes ettevõtte paindlikkusest ja kohanemisvõimest, konkurentsis püsimise oluliseks teguriks on saamas finantsvõimekus.»

«Vaatamata teravale konkurentsile jätkub 2011. aastal ehitusmaterjalide globaalsest kallinemisest ning oskustööjõu piiratud pakkumisest tingitud ehitushindade kallinemine, mis võib ulatuda 10–15 protsendini,» hindavad Merko juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles