Ettevõtjad: hea aeg on käes

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Hekotek vajab oma tootmise jätkusuutlikkuseks kvalifitseeritud tööjõudu.
AS Hekotek vajab oma tootmise jätkusuutlikkuseks kvalifitseeritud tööjõudu. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Ettevõtjate hinnangul on praegune majanduskeskkond optimistlik nii kodus kui naaberturgudel ning kasv jätkub ilmselt ka uue aasta alguses.

Statistikaamet teatas täna, et ettevõtete kogukasum kasvas teises kvartalis 22 protsenti ja investeeringute hulk 27 protsenti.

Puidutöötlemise seadmetega tegeleva ettevõtte Hekoteki esimees Heiki Einpaul ütles, et ilmselt tuleb kasv sellest, et olukord on optimistlik. «Maailma majandus on momendil ikkagi tõusu faasis ja ma arvan, et see ainult tõestab seda,» ütles Einpaul. Ta lisas, et sõltumata juttudest nagu oleks varsti uus kriis tulekul, on tema hinnangul praegused näitajad tõusvad. Einpaul tõi välja, et kui nende ettevõttes oli aasta esimene pool rahulikum, siis praegu nähakse, et tellimuste arv on ka järgmise aasta alguseks selgelt kasvavas trendis.

Ärimees Jüri Vips ja ettevõtja Jaan Puusaag olid ühel meelel, et ettevõtete kogukasumi taga on välised mõjud nagu naaberturgude edukus, mille tõttu eksport kasvab.

Oleg Gross lisas, et siseturul on ka Eestis olnud kõva teine kvartal. «Meil on augustis 28- protsendine tõus olnud võrreldes eelmise aastaga,» ütles Gross, kelle hinnangul on tarbijal rohkem raha käes võrreldes aastataguse ajaga.

Seda toetab ka tööjõukulude suurenev hulk, millest teatas täna statistikaamet. Tööjõukulud suurenesid aastatagusega 10 protsenti ja tööga hõivatud isikute arv suurenes 4 protsenti.

Grossi hinnangul on tööjõuturg Eestis kreenis. «Töötajaid ei jätku ja siis tõusevad ka tööjõukulud,» sõnas ärimees ja lisas, et tal on ettevõttes iga aasta palgad 10 protsenti tõusnud. Tema hinnangul jätkub see lähiaastatel. Samas tõdeb Gross, et Eestis ettevõtte kulude tõusust ja tööjõupuudusest hoolimata on suudetud tootlikust hästi tõsta.

Coop jaekaubandusketi juhatuse esimees Jaanus Vihand arvas samuti, et eksport toidab meie majandust kenasti. «Põhiturud on hetkel heas olukorras, mingit krahhi keegi kuskil pole näinud ja eks tõus selle pealt tuleb.»

Investeeringute tõusu osas sõnas Vihand, et ka nemad on viimase aasta jooksul palju investeerinud. «Meil näiteks valmis keskladu, mis on Eesti suurim,» ütles Vihand ja lisas, et suureneva kasvu taga võib olla usk majanduskeskkonna heasse olukorda ja jätkusuutlikusse.

Heiki Einpaul oli ka seda meelt. «Kui ettevõtted on kasumlikud, siis on see raha vaja kuskile paigutada, pangas hoida ei ole otstarbekas. Mõttekas on investeerida,» arvas Einpaul.

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2017. aasta II kvartalis 827 miljonit eurot, mis oli 22 protsenti suurem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet.

Ettevõtete kulud suurenesid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 10 protsenti. Ka tööjõukulud suurenesid 10 protsenti. Tööga hõivatud isikute arv suurenes 4 protsenti ja töötatud tundide arv 2 protsenti. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5890 eurot kvartalis ehk 9 protsenti rohkem kui 2016. aasta II kvartalis.

Ettevõtete investeeringud pöördusid tänavu aasta alguses kasvule. Ettevõtted investeerisid 2017. aasta II kvartalis 636 miljonit eurot, mis on 27 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning transpordivahenditesse ja ehitistesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles