Orkaan Harvey andis maksahaagi USA naftatööstusele

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud Marathon Texas City naftatöötlustehas.
Üleujutatud Marathon Texas City naftatöötlustehas. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI, SCANPIX

USA viimase kümnendi suurim torm on toonud paljude naftatöötlemistehaste sulgemise. Hetkel on seiskunud ligikaudu viiendik Mehhiko lahe naftatoodangust.

Nii suurte seisakute taga on paljuski tõsiasi, et ligikaudu pool USA naftatöölusest leiab aset Texase osariigis, mis on orkaani teel ees. Houstoni linnas, mille tänavad on hetkel vee all, paikneb ka üks USA suurimaid sadamaid. Huston on USA neljandana suurim linn, mille majandustegevus toob riigile aastas sisse üle 500 miljardi dollari.  

Finantskonsultatsiooni firma RSM US juhtiva majandusanalüütiku Joseph Brusuela sõnul on USA bensiinihinnad tõusnud umbes 10 protsenti ja tõenäoliselt tõusevad veel kusagil 20-30 protsenti. Globaalsed mõjud jäävad õnneks siiski väiksemaks, sest USA ei ole suur energia eksportija.  

Siiani pole ükski naftafirma veel tõsisematest kahjustustest teatanud. Enamus keskenduvad oma personali ohutuse garanteerimisele ja tehaste veest päästmisele. Energeetikaministeeriumi raporti järgi on hetkel oma töö peatanud umbes 11 protsenti kõigist USA töötlemistehastest ning paljud töötavad vähendatud võimekusega. 

ExxonMobil teatas eile mõningatest kahjudest oma Houstoni tehases, kus tugeva vihmaga olla kokku varisenud ühe hoone katus. Varingu tulemusel võivad ettevõtte sõnul sattuda õhku mõned kahjulikud keemilised ühendid ja seepärast otsustati ka kogu tehas sulgeda. Exxon keeldus kahjustuste ulatust täpsemalt kommenteerimast. 

Goldman Sachs prognooside järgi väheneb nüüd mõneks ajaks ilmselt ka energia nõudlus, sest paljud majapidamised on raskelt kahjustada saanud. Erinevalt naftafirmadest, kes on kriisideks võrdlemisi hästi ette valmistunud, kannatavad tormi käes ilmselt palju rohkem eraisikud, kes pole sageli isegi kindlustatud. Sama kehtib ka väiksemate äride kohta. 

Hetkel arvatakse, et orkaani majanduslikud kahjud võivad ulatuda üle 40 miljardi dollarini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles