Savisaar lööks kahe tulumaksu vahele kiilu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Opositsioonilise Keskerakonna liidri Edgar Savisaare sõnul tuleks Eestis luua võimalus alandada ettevõtete tulumaksu nii, et samaaegselt ei pea vähendama elanike maksukoormust.


Savisaar pidas vajalikuks loobuda senisest ettevõtete maksustamise korrast, mis teenib tema hinnangul Eesti majandusest raha väljapumpamise eesmärki paremini kui konkurentsivõimelise majanduse ülesehitamise eesmärki, vahendas Raepress.

Suurettevõtjate Assotsiatsiooni korraldatud lõunasöögil esinenud Savisaare sõnul tuleb luua maksusüsteem, kus ettevõtete maksustamist saab vähendada, ilma et samal ajal tuleks ka üksikisikute tulumaksumäära alandada.

Tema nägemuses tuleb luua maksupuhkuste ja ajutiste maksualanduste süsteem nendes kohtades ja tingimustel, mida õigeks ja vajalikuks peetakse.

Savisaar kutsus ka üles algatama diskussiooni sotsiaalmaksu ja vananemisega seotud probleemide osas.

«Lihtne sotsiaalmaksu alandamine ei ole lahendus. Riikides, kus ei ole sotsmaksu, nagu näiteks Taanis on ju palgad ja tulumaks sotsmaksu võrra kõrgemad,» rääkis opositsioonipoliitik.

«Ettevõtjale pole vahet, kas tööjõuga seotud kulu on ühes või kahes tükis. Samas pole sugugi välistatud, et seda maksu võiks kuidagi diferentseerida,» ütles Savisaar.

Kommenteerides üldist majanduse olukorda, ütles Savisaare, et Eesti kriisist väljatoomine sõltub Eesti majanduse ekspordivõimest.

«Ekspordivõime toetamine, sellele igakülgne kaasaaitamine on Eestile absoluutne prioriteet,» rääkis Keskerakonna liider.

«Kui me tahame oma majanduskasvu taastada kasvõi 5-6 protsendi tasemele olukorras, kus laenukraanid Eestile möödunud ulatuses enam kunagi ei avane, on vaja suurendada Eesti netoeksporti ca 20 miljardi krooni võrra,» ütles Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles