Mida soovitab finantsnõustaja neile, kes tahavad linnast ära kolida?

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perega maale kolimine tuleb korralikult läbi mõelda.
Perega maale kolimine tuleb korralikult läbi mõelda. Foto: PantherMedia / Scanpix

Paljudel äsja pere loonud 30ndates inimestel tuleb pähe mõte osta endale kinnisvara ja kolida linnast ära, kirjutab BusinessInsider.

Äärelinn või lausa maakoht tundub ahvatleva paigana, kus lapsi kasvatada, kuid tasub kuulata, mida soovitab sellistele inimestele finantsnõustaja. Inimesed kalduvad maal oma majas elamist pidama odavamaks kui linnas korteri üürimist. Kas see aga on nii?

Finantsnõustaja Lauren Lyons Cole jagab soovitusi, mis tema kinnitusel sobivad kasutamiseks mitte ainult USA ja Euroopa suurlinnades, vaid igal pool.

1. Kui palju jaksad sa kuus maksta enda omanduses oleva kinnisvara eest? Milliseks kujunevad lisaks kodulaenumaksele kindlustus ja maja muud hoolduskulud?

2. Kas oled arvestanud, et lisaks maja ostuhinnale peaks sul arve peal olema kopsakas summa mööbli soetamiseks?

3. Kas sul on vaja autot(ilmselt on)? Aga kui mitut autot? Kui suureks kujuneb lisaks võimalikele liisingmakstele igakuine kütuse- ja hoolduskulu?

4. Kas sinu uues elukohas on läheduses normaalseid koole või üldse koole? Kui kulukaks läheb laste kooli ja huviringidesse transportimine?

5. Millised võimalused on seal sulle endale ja sinu elukaaslasele/abikaasale ajaveetmiseks ja huvitegevuseks? Milliseid kulusid need endaga kaasa toovad?

6. Milliseks muutuvad kolimisega sinu tööl käimise kulud? Kas leiad olemasolevaga samaväärset tööd kodu lähedal või pead arvestama igapäevase linna ja tagasi sõiduga?

Finantsnõustaja sõnul võivad vastused neile küsimustele igale maale kolida soovijat üllatada. See ei tähenda, et maal oleks kindlasti kallim elada või vastupidi, tunduvalt odavam. Pigem on küsimus prioriteetide seadmises, millele sa kulutada tahad ja millisena näed oma elustiili. Vahel võib osutuda sobivaks lahenduseks hoopis linna sees ühest piirkonnast teise kolimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles