Volkswageni tossuskandaali insener läheb aastateks vangi

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Robert Liang
James Robert Liang Foto: SCANPIX

Endine Volkswageni insener, kes aitas luua seadet, mis võimaldas autodel heitgaaside koguseid väiksemana näidata, on mõistetud vangi enam kui kolmeks aastaks. Lisaks peab ta tasuma 200 000 dollarit. 

63-aastane James Liang on esimene inimene, kes heitgaaside skandaalis kohtu alla sattus. USA uurimuse käigus on süüdistus esitatud veel seitsmele inimesele, vahendab BBC.

Volkswagen on oma süüd tunnistanud ning lubanud kulutada kuni 25 miljardit dollarit selle heastamises. Liang tegi uurijatega koostööd kuna uurijad lubasid nii leebemat karistust.

Kohtunik Sean Cox aga arvas, et tegemist on väga tõsise teoga ning nõnda tuleb Liangil ikkagi mitu aastat vanglas veeta. «Tegemist on väga tõsise ja murettekitavad kuritööga meie majandussüsteemi vastu,» arvas Cox.

Volkswagen on tunnistanud, et kasutas diiselkütusega sõidukites tarkvara, mille abil paistis testide ajal heitgaaside näit tegelikkusest kordi väiksem. Kokku müüdi nii maailmas umbes 11 miljonit sõidukit.

Süüdistajad tunnistasid, et Liang ei olnud kogu kava autor, kuid ta ei astunud selle vastu ka välja. «Kui üksikuid tegusid ei karistata, võivad suurettevõtete töötajad ka tulevikus oma kriminaalset käitumist õigustada sellega, et täitsid vaid käske või tegid lihtsalt oma tööd,» seisab seletuskirjas. Liang, kes töötab endiselt Volkswagenis, küll mitte insenerina, võib otsuse edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles