Põhja-Koreas töötavad ameeriklased tahavad jätkata

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed Põhja-Koreas
Lapsed Põhja-Koreas Foto: SCANPIX

200 USA kodanikul, kes Põhja-Koreas töötavad, on jäänud vaid mõned päevad oma asjad kukku pakkida ja riigist lahkuda. 

Ameerika kodanike töötamine Põhja-Koreas on vastuoluline, kuna nõnda pakutakse teenuseid, mis aitavad režiimil püsida. Teisalt on tegemist aga ühe hapra suhtluskanaliga kahe riigi vahel, vahendab Time.

Heidi Linton juhib kristlikku abiorganisatsiooni ning on alates 1995. aastast  veetnud aastas vähemalt kolm kuud Põhja-Koreas töötades hepatiidi- ja tuberkuloosikeskustes. Umbes 50 USA kodanikku töötavad Vene piiri ääres erimajandustsoonis sotsiaalsete ettevõtete ja heategevusorganisatsioonide juures. Pyongyangi tehnikaülikoolis töötab umbes 70 õppejõudu USAst.

«Tegemist on väga pühendunud abitöötajatega ja nad väga hoolivad Põhja-Korea inimestest,» kirjeldas neid USA endine saadik ÜROs Bill Richardson. «Meil ei ole diplomaatilisi- ega ärisidemeid, seega on humanitaarabi sideme hoidmiseks ja suhete loomiseks väga suureks abiks.»

See on aga lõppemas, kuna pingete tõttu kahe riigi vahel ei saa USA passiga enam Põhja-Koreasse reisida. Keeluga annab USA administratsioon tõenäoliselt märku, et suhted  halvenevad veelgi.

Uudis on aga kõik Põhja-Koreas töötavad USA kodanikud teinud väga murelikuks. Kusjuures lõviosa neist on evangeelsed kristlased president Donald Trumpi leerist. Kuna nende töötamine Põhja-Koreas on nii ehk naa väga keeruline ja põhineb peentel kokkulepetel ei taha nad sellest tihtipeale rääkida, võimaluse eest oma tööga jätkata on paljud aga seda reeglit murdmas.

Paljud, kes Põhja-Koreas töötavad, püüavad presidendiadministratsiooni veenda meelt muutma ja paluvad võimalust Põhja-Koreasse naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles