Vaidlus Soomes: kas naistele allahindluse tegemine on sooline diskrimineerimine?

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finlayson padi
Finlayson padi Foto: Finlayson

Soome Võrdõigusvolinik asus uurima süüdistusi tekstiilitootja Finlayson vastu, kuna ettevõte pakkus tooteid naistele soodsamalt. 

Kavas oli septembris pakkuda naistele tooteid 17 protsenti soodsamalt, nii palju saavad naised Soomes vähem palka. Kampaania eesmärgiks oli tõmmata tähelepanu palgalõhele Soomes ning ettevõtte kinnitusel läheb hinnavahe annetusteks Naisõiguslaste Assotsiatsioonile, vahendab Yle. 

Kogu ettevõtmine pälvis sotsiaalmeedias suurt tähelepanu ning kirglikke sõnavõtte on nii Finlaysoni poolt kui vastu.

Võrdõigusvolinik Jukka Maarianvaara sõnul on ta kampaania kohta saanud 13 kaebust ning kuna tema kohustus on uurida soolise diskrimineerimise juhtumeid võtab ta selle kindlasti ette.

Finlaysoni juht Jukka Kurttila märkis, et loomulikult oli kogu kampaania riskantne ja vastuolus seadustega.

«Loomulikult murrame me seadust, me teame seda. Tõenäoliselt rikume me seadust, mis nõuab inimeste võrdset kohtlemist, aga see oli teadlik risk. Me ei taha, et seadused takistaksid meil ebaõiglusele tähelepanu tõmbamast.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles