Pildid: Samsungi prints läheb viieks aastaks trellide taha

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Korea kohus mõistis Samsung Electronics'i juhi ja Samsung konglomeraadi pärija Lee Jae-yong'i reedel süüdi korruptsioonis ja määras talle viieaastase vanglakaristuse. 

Lee Jae-yongi on hoitud vahi all veebruarikuust saadik, süüdistatuna nüüdseks ametist tagandatud presidendi Park Geun-hye otsuste mõjutamises läbi tema lähedase sõbranna Choi Soon-sili.

Lee annetas Choi juhitud mittetulunduslikele fondidele üle 36 miljoni dollari, et naine kasutaks oma arvestatavat mõjuvõimu presidendi üle (ta oli Parki parim sõbranna) ja kallutaks tema otsuseid Samsungi kasuks. Samuti toetas Lee 6,4 miljoni dollariga Choi tütre ratsahobi. Choi määrati juunis 3 aastaks vangi ja Park ootab hetkel kohust.

Lee eesmärgiks oli kasutada presidendi toetust, et viia konglomeraadi sees läbi suur ettevõtete liitmine, saamaks nii enda kätte rohkem võimu. Tehniliselt tahtis ta tõugata Samsungi troonilt oma isa Lee Kun-hee, kes sai 2014. aastal südamerabanduse ja jäi haigevoodisse.

President Parki ümber lahvatanud skandaal tõi kevadel tänavatele tuhanded protestijad, kes nõudsid presidendi ametist maha võtmist. Samuti protestisid tänavatel Parki toetajad, kes nõudsid, et armee peaks parlamendi laiali saatma.

Paljudel korealastel on saanud kõrini riigi majanduselu kontrollivatest ülivõimastest perekondadest, keda tuntakse chaebolitena ja kes on sageli tänu oma rahale ja mõjuvõimule seadustest kõrgemal. Paljud chaebolid, kes on minevikus kuritegudes süüdi mõistetud, pole kunagi vangi läinud või on teeninud minimaalseid karistusi. 

Leele määratud viie aastane vanglakaristus on üks kõige pikemaid, mida chaebol kunagi kandnud on. Prokuratuur nõudis aga mehele karistuseks 12-aastast vangistust. Lee kaitseadvokaat nimetas kohtuotsust aktsepteerimatuks ja lubas selle edasi kaevata. Samuti lubas ta, et Lee ei jõua mitte kunagi trellide taha. 

Pärast kohtuotsust on Samsungi aktsiad langenud vaid ühe protsendi võrra.

Kohtuhoone ette on kogunenud suur hulk agressiivseid Parki toetajaid, kes nõuavad Lee vabastamist. Nimelt tahab prokuratuur kasutada Lee juhtumit, et määrata Parkile veel karmim karistus. 

Lõuna-Korea uus president Moon Jae-in, kes võttis parki töö üle 9. mail, on lubanud chaebolide võimu kärpima hakata. Samuti on ta lubanud muuta valgekrae kuritegude karistused karmimaks ja lõpetada võimsate äriparunite pääsemised vanglast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles