Läti majandust võib ähvardada ülekuumenemise oht (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainazi Lätis
Ainazi Lätis Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Läti fiskaaldistsipliini nõukogu hinnangul näitab Läti majandus buumile lähenemise märke ning riik peaks valmistuma sellele järgnevaks langustsükliks.

Nõukogu esimees Jānis Platais ütles neljapäeval, et rahandusministeeriumi avaldatud optimistlikumad prognoosid makromajanduse kasvule on realistlikud, sest väliskeskonna paranemine loob head tingimused Läti eksportijatele.

Samas hoiatas ta majanduse ülekuumenemise eest. «Hetkel on majandus küll tasakaalustatud, aga lähiaastatel kuumeneb see üle. Praegugi on majanduses näha buumile omaseid märke,» ütles Platais.

Platais manitses, et kuigi riigieelarve kasvab, ei tohi lubada kulutustel kasvada. Selle asemel peaks Läti suurendama eelarve ülejääki, maksmaks riigivõlga. «Peame hakkama mõtlema, mis juhtub kui majandus üle kuumeneb,» ütles Platais.

Praegu moodustab Läti riigivõlg 40 protsenti sisemajanduse koguproduktist ning on seega 60-protsendilise ülempiiri raames.

Nõukogu juht märkis aga, et olukord võib järsult muutuda ning fiskaaldistsipliini nõukogu ülesanne on valitsust distsipliini languse eest hoiatada. Plataise sõnul ei ole ta kindel, kas poliitikud hoiatusi kuulavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles