Ehitushinnaindeks tõusis aasta alguses veidi

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee-ehitus
Tee-ehitus Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ehitushinnaindeksi muutus oli 2011. aasta I kvartalis võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga 1,5 protsenti, teatab statistikaamet. Aastases võrdluses tõusis indeks teist kvartalit järjest.

Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes oli ehitushinnaindeks alates 2009. aasta I kvartalist seitse kvartalit languses. Indeks tõusis esimest korda 2010. aasta IV kvartalis, kui kasv võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga oli 0,6 protsenti. Tänavu I kvartalis väike kasv jätkus.

Eelmise aasta I kvartaliga võrreldes mõjutas indeksit peamiselt tööjõu 4,9-protsendiline kallinemine. Ehitusmasinad kallinesid 0,7 protsenti ja ehitusmaterjalid 0,3 protsenti.

Eelmise kvartaliga võrreldes langes ehitushinnaindeks I kvartalis 0,2 protsenti, mis oli põhjustatud põhiliselt materjalide odavnemisest aasta alguses.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis 2011. aasta I kvartalis võrreldes 2010. aasta I kvartaliga 1,7 protsenti ja võrreldes IV kvartaliga 0,1 protsenti.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles