Porro: Eestis Venemaa võltspiloote pole

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuõpetaja Rein Porro koolitusfirmale Pakker Avio kuuluva väikelennukiga.
Lennuõpetaja Rein Porro koolitusfirmale Pakker Avio kuuluva väikelennukiga. Foto: Toomas Huik

Tuntud lennuõpetaja Rein Porro peab Venemaa lennuameti väiteid ulatuslikust võltsandmete põhjal lennutunnistuste väljastamisest tõenäoliseks, kuid tema hinnangul lendavad Eestis ausad piloodid.

Porro lõpetas 1964. aastal Sasovo lennukooli, mis kuulub Kommersandi andmetel Rosaviatsia poolt kahtluse alla seatud õppeasutuste nimekirja. „Minu õpingute ajal olid Sasovo, Krasnõi Kut ja Buguruslan tõsiselt võetavad õppeasutused, kus anti väga kõrgel tasemel koolitust,“ rääkis Porro. „Kuid nüüd tuleb arvestada, et igal pool postsoveitlikus seltskonnas üritatakse suli teha.“

Kogenud piloot tõi näiteks, et hiljuti Hiinat tabanud lennuõnnetuiste laine uurimine näitas, et selles riigis töötas pilootidena 200 ilma mingisuguse ettevalmistuseta inimest.

„Firma soetab lennusimulaatori ja õpetab inimese seda mõne lennukimargi järgi kasutama. Sellise ettevalmistusega tegelane läheb lennufirmasse, kus jätab vestlusel usutava mulje, läbib simulaatoril testi ja asub teise piloodina tööle ilma, et üldse lennata oskaks,“ kirjeldas Porro võimalikku võltslennuloa saamise skeemi. „Eesti taevasse võivad sellised nn piloodid sattuda ülelennul, kuid meie lennufirmades selliseid inimesi tõenäoliselt pole.“

Kommersant kirjutas, et Venemaa lennuamet Rosaviatsia tühistas lennutundide ja terviseandmete massilise võltsimise pärast aastatel 2006-2016 kehtinud õppe- ja täienduskoolituskava, mistõttu võivad lennuloast ilma jääda 5000 Venemaa pilooti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles