Sakala Haudejaam: kuked lähevad kingiks (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukk
Kukk Foto: Kamilla Selina Lepik

Kurb tõsiasi on, et kuketibud ei ole haudajaamale kuigi hinnaline kaup ning ühel või teisel viisil tuleb neist lahti saada. Sakala Haudejaama kinnitusel kingivad nad oma kuketibud ära ning ei pea neid hukkama. 

«Anname kuketibud maainimestele, kes tahavad kasvatada. Meil ei ole kogused nii suured,» rääkis Sakala Haudejaama juhatuse liige Marek Tanvald. Ettevõte hautab mune ainult kevadel, kui on hooaeg ja inimesed tahavad endale tibusid. «Umbes 15 000 kuketibu läheb kevadega inimestele täiesti tasuta. Maainimesed ei ela rikkalt ja miks nad ei võiks neid kuketibusid tasuta saada,» selgitas ta.

«Ja osad mahefarmid võtavadki ainult kuketibusid ja müüvad need siis supikukeks,» lisas Tanvald.

Paraku nentis aga ka tema, et kui tootmine suureneb ning kõik tibud endale ka tasuta kodu ei leia, tuleb neid hakata gaasiga hukkama. «Seal toimub see kõik väga kiiresti ja humaanselt. Ka sigu hukatakse gaasiga.»

Eile selgus, et Talleggi haudejaamas olid elusad jõuetud tibud jäetud prügikasti surema koos juba hukkunud saatusekaaslastega. «Eks Talleggis oli tegemist töötaja vilumatusega, sellist asja ei saa kindlasti lubada. Südametu töötaja eksis,» arvas Tanvald.

Mahetootjad, kes olid nõus oma tibukasvatusest rääkima kinnitasid, et ostavad elusaid tibusid ning hukkamisega ei tegele. «Ostame tibusid Poolast ja Saksamaalt. Haudejaama pidamine on nii kallislõbu. Mahemunad on niigi kallid,» arvas Äntu Mõisa juhataja Jüri Sild.

Kehtna Mõisa juhatuse liige Märt Riisenberg  kinnitas, et ostavad elusaid  tibusid Linnu Talust Valgamaalt. Ettevõte ostab 130 päeva vanused kanad ning mõne aasta pärast müüakse nad elusalt maha. «Kui mõni peaks hukkuma, siis hukkunud kanad viiakse jäätmekäitluskeskusesse Väike-Maarias,» täpsustas Riisenberg .

Ka Linnu talu ärijuht Jarno Hermet tõdes, et suur osa kasvatajaid ostab tibud erinevatest haudejaamadest väljastpoolt Eestit. Nemad saavad oma tibud 1993. aastast alates Soomest. «Haudejaama pidamine on oskusmahukas tegevus. Keskendume lindude üleskasvatamisele ja munade müümisele ja jätame haudejaama poole proffide hooleks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles