Analüütikud: S&P USA retinguväljavaate langetuse šoki mõju on lühiajaline

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipud.
USA lipud. Foto: SCANPIX

Standard ja Poor’si USA võlareitingu väljavaate langetamine šokeeris küll turge ja tõi kaasa aktsiate müügilaine, kuid analüütikute sõnutsi ei muuda see pikaajaliselt midagi. Kui juba maailma suurima majanduse usaldusväärsuses kahelda, siis millesse üldse enam uskuda võib, küsivad analüütikud.

Strateegide sõnutsi on agentuuri käik hoiatus, et riik peaks kiiresti oma rahaasjade kordasaamiseks hakkama samme astuma ning pigem on see investorite jaoks pikaajaliselt isegi positiivne uudis. Näiteks tuuakse Suurbritannia, kus pärast S&P 2009. aasta väljavaate langetust suudeti kulusid kõvasti kokku tõmmata.

USAd hurjutasid liigkõrge välisvõla eest möödunud nädalavahetusel Washingtoni kogunenud maailma rahandusliidrid. Samuti noomis oma suurimat osanikku ka Rahvusvaheline Valuutafond IMF.

USA välisvõlg peaks sel aastal jõudma 14 triljoni dollarini ning eelarvepuudujääk kerkima 0,8 protsendini riigi sisemajanduse kogutoodangust.

Esimest korda hoiatas Standard ja Poor’s USAd reitinguväljavaate langetamise eest  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles