Nobelist: Soome ei suuda varsti pensione maksta (4)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bengt Holmström
Bengt Holmström Foto: SCANPIX

Nobeli preemiaga pärjatud ökonomist Bengt Holmström põhjustas eelmisel nädalal pahameeltormi, kui tuli lagedale väitega, et Soome ei suuda lubatud mahus pensione välja maksta. Soome pensionikeskuse hinnangul pole muretsemiseks põhjust. 

Massachusettsi Tehnoloogiainstituudist töötava Holmströmi hinnangul põhineb Soome pensionisüsteem liiga optimistlikel eeldustel. Seepärast tegi Holmström Soome kaubanduskoja korraldatud seminaril ettepaneku, et pensioniseadust tuleks muuta nii, et oleks võimlaik ka pensione langetada. Praegu on lubatud pensionimäära langetamine võimatu, vahendab Yle.

Soome pensioni Prognoosides on arvestatud, et pensionifondid teenivad 181 miljardi euro suurustelt investeeringutelt 3,5 protsenti intressi. Kui rahvastik vananeb peavad pensionimaksed kasvama, mis võib omakorda tööealisi inimesi mujale tööle peletada.

Soome Pensionikeskuse arendusjuhi Heikki Tikanmäki sõnul ei ole muretsemiseks põhjust. Ka kõige süngemate prognooside kohaselt, kus tootlus investeeringutelt on pool protsendipunkti eeldatust väiksem, on võimalik ikkagi pensione maksta. Pensionikeskuse musta stsenaariumi kohaselt tuleks 2040. aastaks pensioniteks kuluvaid makse tõsta nelja protsendipunkti jagu ning riigi võlakoorem peaks kasvama 130 protsendini SKTst, nii palju kui on praegu võlgu Itaalial.

Soome rahandusministeeriumi hinnangul aitaks see, kui hõive kasvaks tänaselt 72 protsendilt 80 protsendini  2030-aastateks. Nii kõrge on see täna näiteks Islandil.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles