Tootsi Suursoo maa-ala enampakkumise korraldamine jätkuvalt venib

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RMK peahoone Tallinnas.
RMK peahoone Tallinnas. Foto: Toomas Huik

Riigimetsa majandamise keskus (RMK), mis peaks korraldama tuulepargi rajamiseks sobiva Tootsi Suursoo maa-ala enampakkumist, ei oska hinnata, millal enampakkumise korraldamiseni jõuda võiks. Venimine võib omakorda rikkuda Eesti Energia plaani sinna tuulepark rajada.

Kuigi põhimõtteliselt võiks Tootsi kinnistu kohe enampakkumisele panna, ei ole RMK seni saanud müügiprotsessiga edasi liikuda, sest jätkuvalt ei ole Euroopa Komisjon teinud võimaliku riigiabi otsust seoses rajatava tuulepargi toetuste maksmisega, ütles RMK nõukogu esimees Andres Talijärv BNS-ile.

Eesti Energia tütarfirma Enefit Taastuvenergia on Tootsi maa-alal läbi viinud ehitustööde ettevalmistustööd, ütles Eesti Energia kommunikatsiooniesindaja Kaarel Kuusk. Kuivõrd praegu Eestis kehtiva taastuvenergia toetusskeemi alusel on võimalik toetust saada nendele tuuleparkidele, mille ehitamist on alustatud 2016. aastal ja mis alustavad tootmist 2020. aastal, siis võiks Enefit olla ainus, mis praeguse skeemi alusel Tootsi tuulepargis võiks toetust saada, lisas Kuusk.

Talijärve hinnangul see päris nii ei pruugi olla. Tema sõnul ei pruugi Eesti Energia tööd olla piisavad selleks, et praegu kehtiva taastuvenergia toetuse skeemi alla kvalifitseeruda. «Me peame ka Euroopa Liidu reeglitega arvestama. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on läbirääkimisi pidamas, et saada selgusele, millised on Eesti Energia perspektiivid ja mis selle maaga tulevikus üldse saada võib,» märkis Talijärv.

Kui Eesti Energial ei peaks olema võimalik Tootsi Suursohu rajatava tuulepargi pealt praegu kehtiva seaduse alusel taastuvenergia toetust saada, siis on omaette küsimus, kuidas selle erastamisega edasi minna ja kas peaks enne uue taastuvenergia toetuse kehtestama, lisas Talijärv.

Kui enampakkumine korraldada, siis RMK soov on, et seda oleks võimalikult vähe võimalik vaidlustada, märkis Talijärv. Tema sõnul on maa-ala osas huvilisi rohkelt, lisaks Eestile ka näiteks Lätist.

Eesti Energia kavatseb kindlasti enampakkumisel osaleda, kui see viimaks korraldatakse, ütles Kuusk. Ettevõte loodab, et see korraldatakse lähiajal, lisas ta.

Tootsi Suursoo tuulepargi rajamine on Eesti Energia tütarfirma Enefit Taastuvenergia börsile viimise eeltegevustes märgatav osa ja kui ettevõte seda mingil tingimustel teha ei saa, on Kuuse sõnul Eesti Energial alternatiivsed investeerimisplaanid. Mis need täpsemalt on ja mis mahus teatab Eesti Energia siis, kui selleks on aeg, lisas Kuusk.

Valitsus tunnistas aprilli lõpus kehtetuks korralduse, millega oli eraldanud Eesti Energia AS-ile Tootsi tuulepargi rajamiseks maa ja otsustas panna maa avalikule enampakkumisele.

Vastavalt koalitsioonileppele on plaanis AS Enefit Taastuvenergia 49 protsendi aktsiate börsile viimine, mis hõlmab endas nii tuule-, hüdro- kui ka muud taastuvenergiat.

Eesti Energia asustas Enefit Taastuvenergia mullu suvel ning koondas sinna taastuvenergia üksused nagu Iru elektrijaam, Aulepa, Paldiski, Virtsu ja Narva tuhavälja tuulepark, Paide Pogi ning Valka koostootmisjaamad ning hüdrojaamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles