Galerii: vaata, palju maksab tumedas veebis Eesti juhiluba

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmine nädal levis üle maailma uudis modellist, kes rööviti ja taheti tumedas veebis kõrgeimale pakkujale maha müüa. Interneti peidetud nurgas leidub erinevaid müüjaid, kes kasutavad veebi anonüümsust kurjalt ära ja äritsevad seal illegaalsete asjadega.

Tume veeb on võrgustik, mis kasutab internetti, kuid vajab spetsiaalset tarkvara või konfiguratsiooni, et pääseda sinna ligi. Tumedasse võrgustikku, kuhu kuuluvad väiksed tumeda veebi osad, aga ka suured võrgustikud nagu Tor, Freenet ja l2p, on organisatsioonide või eraisikute halduses.

Võrgustike idee polnud algselt mõeldud kriminaalseks tegevuseks, vaid anonüümsuse tagamiseks. Internetiaktivist Peeter Marvet ütles, et kõigi tehnoloogiatega on selline dual use ehk topelt kasutus, mis annab vabaduse headele ja samas ka halbadele inimestele.

Tumedast veebist võib leida igasugu illegaalseid asju ja teenuseid. Näiteks pakub üks veebileht võimalust tellida postiga erinevaid narkootikume ja retseptiravimeid. Iga toote jaoks on moodustatud iseloomustav tekst, millega on kaasas illustreeriv pilt. Näiteks kirjutab müüja, et nende pakutav toodang on otse tootjalt Lõuna-Ameerikast, kaup transporditakse neile kiloste tellistena ja on väga puhas. Sama müüja iseloomustab sarnaselt ka kõiki teisi oma kaupu.

Isegi Eesti juhilube pakutakse

Üheks kuumaks kaubaks tumeda veebi mustal turul on illegaalsed dokumendid. Võimalik on soetada näiteks juhilubade koopiaid või Saksamaa ID-kaardi šabloone (mille järgi võltsinguid teha). Näiteks Tšehhi ja Leedu võltsitud ID-kaardi eest küsiti ühel lehel 1000 eurot. Samas võltsitud Eesti juhilubade eest küsitakse ainult 200 dollarit ja neid saadetakse üle maailma. Tõenäoliselt pole need mõeldud Eestis kasutamiseks, sest politseil on üsna kerge kontrollida riiklikust andmebaasist, kas antud inimesel on sõiduõigus või kas selline inimene on üldse Eesti kodanik.

Võltsingutest võib tellida ka valeraha. Enim müüakse dollareid ja eurosid. Müüjad väidavad, et võltsitud raha läbib edukalt erinevad tuvastusmeetmed nagu ultraviolettvalguse skännerid. Kohale saadetakse kaup väidetavalt Prantsusmaalt ja 500 euro eest on võimalik osta 25 x 50€ kupüüri ehk 1250 eurot valeraha.

Puudutamata pole jäetud ka tehnoloogia turg. Poehinnast kordades odavamalt müüakse iPhone 7 ja 7 plus telefone ning kõige uuemaid Samsung S8 ja S8+ nutiseadmeid.

Põhimõtteliselt võib vist piisava otsimise järel leida ükskõik mida hing võib ihaldada. Näiteks käsipüstoleid Glock 19, külmrelvi kasteetide või teleskoopnuiade näol või hoopis midagi leebemat nagu netflixi häkitud kasutaja, millega saab lõpmatult vaadata filme või seriaale.

Kui on tahe saata korda midagi kriminaalset, siis võib turgudelt leida nii häkkereid, kes näiteks facebooki kontosid lahti muugivad või ettevõtte võrkudesse sisse infiltreeruvad. Mõistagi ei saa mingit garantiid anda sellele, et teenus töötab või kaup kohale jõuab. Väga lihtsalt võib mõne müüja näol olla tegu inimesega, kes kergeusklikelt lihtsalt raha ära võtab. Muude kaupade hulgas äritsetakse tumedas veebis krediitkaardiandmetega, rahapesuga ja palgamõrvadega.

Uudishimust uurima minna ei maksa

IT-spetsialist Peeter Marvet ütles, et kui varem oli tumeveeb koht, kus võisid inimesed end tunda kui metsikus läänes, siis nüüd on politseil ja teistel rahvusvahelistel võimuorganitel teatud viisid, kuidas kriminaale vahele võtta. «Kuid see on asi millest politsei kindlasti rääkida ei taha, » arvas Marvet.

«Info sinu kohta võib tumeda veebi lehele alles jääda ja kui leht maha võetakse, siis võib politsei selle kätte saada, » ütles IT-spetsialist ja lisas, et nii võib keegi valesid veebilehti külastades kogemata juba sattuda korrakaitsjate radarisse. Internetiaktivisti sõnul peaksid inimesed olema väga teadlikud sellest, et tegu pole turvalise keskkonnaga.

Anto Veldre, riigi infosüsteemide ameti analüütik sõnab, et enamik illegaalsete kaupade müüjatest jäävad tumedas veebis enda rumalusest vahele. «Kui vigu teed ja teisel pool on andekad inimesed siis nad püüavad su kinni,» sõnas analüütik. Seda kas Eestis keegi vahele on võetud, ei osanud Veldre öelda, aga tõdes, et see ei tähenda, et neid ei oleks olnud, sest tumeda veebi liiklus on Eestis täiesti olemas. 

Kõige hullem asi tumedas veebis, millest Veldre kuulnud on, oli välismaa kihlveokontor, mis tegelikult oli mõrva tellimise punkt. «Vedasid kihla 10 000 dollari peale, et üks mees ei sure selleks kuupäevaks. Siis ta juhtumisi suri ja sulle esitati arve selle kohta,» sõnas analüütik, kuid lisas, et need on väga ekstreemsed juhtumised.

Kui jätta kõrvale illegaalne tegevus, siis võib leida tumedast veebist meediaväljaandeid, jututubasid ja vilepuhumise lehti.

RIA analüütik soovitab ise mitte uurima minna tumedasse veebi. Kui aga sattusid millegi jubeda otsa tumedas interneti nurgas, siis tasub sellest kindlasti politseile teada anda emailil info@politsei.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles