IMF hoiatab: Hiina mängib kiire majanduskasvuga ohtlikku mängu (1)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina rahvusvaluuta jüaan.
Hiina rahvusvaluuta jüaan. Foto: AFP / Scanpix

Maailma Valuutafond (IMF) hoiatas teisipäeval, et kontrollimatust laenamisest tulenev Hiina kiire majanduskasv võib lõppeda finantskriisiga.

Oma hiljutise uuringu järgi prognoosib IMF, et Hiina majanduskasv saab 2018 - 2020. aastatel olema keskeltläbi 6,4 protsenti, mis on kõrgem oodatud kuuest protsendist. Samuti ennustatakse, et Hiina majandus kasvab sellel aastal 6,7 protsenti, mis on samuti oodatud 6,2 protsendist kõrgem, vahendab Financial Times

Hiina, kes lubas oma majanduse aastatel 2010 - 2020 kahekordistada, on lasknud selle eesmärgi saavutamise nimel riigivõlal muudkui tõusta. Selle tulemusel prognoosib IMF nüüd, et Hiina finantssektori väline võlg ületab 2022. aastaks 290 protsendi piiri SKT-st. Varem loodeti, et see peatub 270 peal. 

Pärast viimase ülemaailmse majanduskriisi lõppu hakkas Hiina tohututes kogustes laenama, neljakordistades võla. 2016. aasta lõpus oli selle suuruseks 28 triljonit dollarit. 

«Mineviku kogemus näitab, et Hiina praegune krediidikurss on ohtlik,» rõhutas organisatsioon üpris tugevalt sõnastatud raportis. Mida kõrgemaks kasvab võlg, seda vähem on Pekingil «fiskaalruumi», et reageerida erinevatele potentsiaalsetele kriisidele.  

Hiinlased ise hinnanguga muidugi ei nõustu. «Hiina majandus ei ole tugevnenud ainult stimulatsiooni arvelt, vaid ka struktuurilistest muudatustest ja rebalanseerimisest,» ütles IMF-i Hiina esindaja Jin Zhongxia, lisades, et IMF-i prognoositav krahh on äärmiselt ebatõenäoline. 

IMF rõhutas raportis ka tõsiasja, et Hiina «krediidi haldamise efektiivsus» on samuti järsult langenud, mis tähendab, et samas tempos kasvuks vaja mineva raha hulk pidevalt kasvab. Samuti kritiseeriti Hiina poliitikat, mis lõikab eraettevõtted suurest osast majandusest ära. Samas maksavad nad 50 protsenti maksudest ja pakuvad 80 protsenti töökohtadest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles