Miks on Rootsi Põhja-Korea parim sõber? (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Göran Persson Pyongyangis
Rootsi peaminister Göran Persson Pyongyangis Foto: SCANPIX

Põhja-Korea pole tänini maksnud sadade Volvode eest, mille riik Rootsilt 1970-aastatel tellis ning mis tänini Pyongyangi änavatel vuravad. Kannatlike rootslasi see aga ei murra. 

Kuigi koostöö Põhja-Koreaga ei olnud nii edukas kui Rootsi lootis, on suhted Põhja-Koreaga tänini üle keskmise head. Rootsil on erinevalt enamikes lääneriikides Pyongyangis ka saatkond, vahendab the Local.

Pärast kahe Korea loomist lootis Rootsi arendada Põhja-Koreaga tulusaid majandussuhteid ning julgustas ka ettevõtteid nagu  Sanvik, SKF ja Volvo mõtlema riigist kui vahvast eksporturust. Loodetud kasu pole sellest aga tõusnud. Kannatlikud rootslased  saadavad tänini 1000  tellitud Volvo eest  miljonite kroonideni küündivaid arveid, vaatamata Põhja-Korea ükskõiksusele selles küsimuses.

Alates 1990. aastatest on Rootsi igal aastal maksnud Põhja-Koreale veel  40 miljonit krooni või 4,2 miljonit eurot toetust ning on üks suurimaid riigi abistajaid üldse. 2001. aastal juhtis Rootsi peaminister Göran Persson Euroopa Liidu delegatsiooni Pyongyangi.

Neutraalse Rootsi sõdurid patrullivad ka kahe Korea piiril, eesmärgiks säilitada relvarahu. Kuigi Rootsi on ühinenud Põhja-Korea vastaste sanktsioonidega, ei ole see suhteid lõplikult rikkunud. Näiteks aitas Rootsi sel kuul Põhja-Korea vanglast pääseda Kanada pastoril.

Rootsi kroonprintsess Victoria koos abikaasa prints Danieliga külastamas Rootsi sõdureid kahe Korea piiril. / Scanpix
Rootsi kroonprintsess Victoria koos abikaasa prints Danieliga külastamas Rootsi sõdureid kahe Korea piiril. / Scanpix Foto: SCANPIX

Volvod on aga tänini töös ning eelmisel kuul postitas Rootsi saatkond Pyongyangis Twitterisse pildi ühest, mis 40 aastat ja 500 000 kilomeetrit hiljem töökorras oli, vahendab Reuters.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles