Peking: Hiina ei jää USA kaubanduspiirangute puhul kõrvalvaatajaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina rahvuslipp. Pilt on illustratiivne.
Hiina rahvuslipp. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Hiina ei jää «tegevusetult istuma», kui Ühendriigid astuvad kahe riigi kaubandussidemeid tõkestavaid samme, teatas Peking teisipäeval pärast seda, kui USA president käivitas juurdluse Pekingi praktikale intellektuaalse omandi vallas.

Hiina kaubandusministeeriumi teates väljendati «tõsist muret» ning hoiatati, et USA protektsionism «kindlasti kahjustab kahepoolseid kaubandussuhteid».

Peking «kindlasti rakendab kohaseid meetmeid Hiina seaduspäraste õiguste ja huvide jõuliseks kaitseks».

USA president Donald Trump allkirjastas esmaspäeval memorandumi, millest lähtuvalt peab USA kaubandusesindaja Robert Lightizer kindlaks tegema, kas Hiina poliitika kahjustab USA investoreid ja firmasid. Uurimine võib päädida kaubandust piiravate meetmetega.

President  rõhutas, et «Washington ei pigista enam silma kinni», kuidas Peking «varastab» USA tööstussaladusi. Hiina laieneda soovivad suurfirmad on pikalt nurisenud, et Hiina ei luba neid oma turule ning varastab nende intellektuaalset omandit.

Uus intellektuaalse omandi uurimine on üks mitmest, millel Washington on algatanud Hiina kaubanduspraktikate iseloomu ja mõju väljaselgitamiseks nii USA  majandusele kui ka rahvuslikule julgeolekule.

Samas ei tähenda, et uurimise alustamine päädib viivitamatult avaliku arveteklaarimisega. Lightizer peab esmalt jõudma esialgse järelduseni, et Hiina kaubanduspraktikad on ebaausad. Seejärel tuleb avada ametlik uurimine, mis võib kesta kuni aasta, ütlesid USA valitsuse ametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles