Kus on tehtud Sinu püksid? Paljud sildi järgi Hiinas valmistatud riided tulevad Põhja-Koreast (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pyongyang
Pyongyang Foto: SCANPIX

Hiina rõivatootjad kasutavad üha sagedamini Põhja-Korea tehaseid, kuna tööjõud on seal oluliselt soodsam. 

Põhja-Koreas valmistatud riietele pannakse külge silt «Made in China», ning müüakse Hiinas toodetu pähe üle ilma laiali.  Kuigi Hiina piirab vastavalt ÜRO sanktsioonidele oma kaubavahetust Põhja-Koreaga, ei ole tekstiilitööstusele seni piiranguid seatud, vahendab Reuters.

«Meile tuleb tellimusi kõikjalt maailmast,» rääkis Reutersile üks ettevõtja Hiina piirilinnas Dandongis. «Küsime oma edasimüüjatelt, kui avameelsed nad oma klientidega on. Mõnikord ei tea nende kliendid, et riided valmivad tegelikult Põhja-Koreas. See on väga tundlik teema,» lisas ta.

Tekstiilitooted olid mullu Põhja-Korea suuruselt teine ekspordiartikkel pärast sütt ja muid maavarasid. Kokku eksportis riik tekstiilikaupu 2016.aastal 752 miljoni dollari eest.

Austraalia spordikaupade tootja Rip Curl pidi eelmisel kuul vabandama, kui selgus, et osad ettevõtte tooted valmivad Hiina asemel Põhja-Korea tehastes.

Dandongis tegutsevate ettevõtjate sõnul on see aga väga levinud praktika. Tootjad saavad nii kulusid koguni 75 protsendi jagu kärpida. Mõned Põhja-Koreas asuvad tehased on kohe piiriääres Siniujus, teised aga pealinnas Pyongyangis.

«Põhja-Korea töölised toodavad päevas kuni 30 protsenti rohkem kui hiinlased,» rääkis Reutersile üks kohalik ärimees.

«Põhja-Koreas ei lähe töölised meelepärasel hetkel WCsse. See aeglustaks kogu liini tööd,» lisas ta. «Nad ei ole nagu töölised Hiinas, kes mõtlevad ainult rahale. Põhjakorealastel on teistsugune suhtumine-nad usuvad, et töötavad oma maa ja juhi heaks.»

Põhja-Korea töölistele makstakse keskmiselt 75 -160 dollarit kuus. Hiinas peab palgana kuus inimesele välja käima aga 450-750 dollarit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles