Vennad Castrod vaatavad tulevikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba president Raul Castro
Kuuba president Raul Castro Foto: SCANPIX

President Raúl Castro ütles laupäeval Kuuba Kommunistliku Partei kongressi avades, et kõrgete valitsusametite jaoks seatakse edaspidi paika ajalised piirangud.

«Me oleme jõudnud järeldusele, et kõrgetel poliitilistel ja riiklikel ametikohtadel teenimise kestust oleks soovitav piirata kahe viieaastase ametiajaga,» ütles Raúl Castro.

Fidel Castro, keda ennast laupäeval kohal polnud, peab varsti oma 85 aasta juubelit. Vend Raúlil täitub aga 80 aastat.

Esimesel asepresidendil ja partei orgsekretäril Jose Machado Ventural on samuti juba 80 eluaastat turjal. Teiste kõrgete parteijuhtide keskmine vanus on 70 aastat.

Noorema Castro ettepanek pälvis kohe kuubalaste – eriti noorsoo – kiiduavaldused, kes olid juba hakanud harjuma olukorraga, kus kõrged poliitilised, administratiivsed, ärialased ja kultuurilised kohad näisid olevat eluaegsed.

«Lausa uskumatu! Fantastiline!» ütles üks 24-aastane ökonomist. Noor naine palus võimalust jääda anonüümseks.

Kongressi 1000 delegaati näisid olevat palju nooremad kui vananev juhtkond. Ühtlasi oli nende seas rohkem naisterahvaid.

Sellele vaatamata arvati, et 79-aastane noorem Castro valitakse esimese sekretäri koha peale tagasi. Ning et ka teistele tähtsatele kohtadele maanduvad veteranid.

Castro sõnutsi on «piinlik», et «mõjukatele ametikohtadele ei ole edutatud naisi, musti ja segaverelisi isikuid, kes selle oma saavutuste ja isikuomadustega ära on teeninud».

Aga ta ei pannud uute liidrite põuda Kuuba ühe-partei-süsteemi süüks. Samuti ei süüdistanud ta oma vanemat venda Fideli – kes hoidis riigitüüri pea pool sajandit, kuni haigus ta 2006. aastal kõrvale astuma sundis – vaid väitis, et asi on lihtsalt selles, et ajad muutuvad ja süsteem peab muutuma koos nendega.

Kongress on pühendatud «Kuuba majandusmudeli uuendamisele», kusjuures juba jaanuariks kutsutakse kokku partei erakorraline konverents, kus võetakse arutusele poliitilised küsimused. Ka ametiajad.

«On natuke irooniline, et ametiaegade idee kerkib esile nüüd, kus see ajaloolist põlvkonda enam ei puuduta, võttes arvesse liidrite kõrget iga,» ütles Hamburgi globaaluuringute instituudi Kuuba-ekspert Bert Hoffmann.

Kongressi delegaadid peaksid kiitma heaks enam kui 300 ettepanekut, mis on mõeldud riikliku ja doteeritud käsumajanduse muutmiseks. Eesmärk oleks olukord, kus turud ja erainitsiatiiv põllumajanduses ja jaeteenuste valdkonnas suuremat rolli mängivad. Partei tahaks tagada tarbijaile suuremat valikut ning kodanikele heaolu ja hoolekannet.

«Raúli avakõne pani nii suures laastus kui üksikasjades paika, et pühasid lehmi enam pole,» ütles Washingtoni mõttekoja Council on Foreign Relationsi vanempartner Julia Sweig.

«Revolutsiooni päästmiseks võetakse põhjalikult käsile kogu Kuuba poliitiline kultuur – riik, valitsus, partei, meedia.»

Parteiliikmete sõnutsi võis Castro kõnest välja lugeda, et viis aastat kestnud majandusteemaline debatt liigub nüüd tundlikumasse poliitilisse sfääri. Nad eeldavad, et poliitiline debatt leiab aset enne konverentsi ning et pärast konverentsi tuleb põhiseaduse referendum.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles