Tere ja Farmi värske juht Katre Kõvask: Tere maine parandamiseks tuleb kõvasti tööd teha (1)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katre Kõvask Tere ja Farmi ühinemise pressikonverentsil.
Katre Kõvask Tere ja Farmi ühinemise pressikonverentsil. Foto: Sander Ilvest

Tere ja Farmi piimatööstuse vastne juht Katre Kõvask nentis, et ootab väga saneerimiskava kinnitamist, sest võlgade tagasimaksmine oleks üks oluline osa Tere maine parandamisel.

Juulis konkurentsiameti loal koondunud Tere ASi ja ASi Farmi Piimatööstus teatas täna, et nende juhatuse esimeheks saab alates 15. septembrist senine Tere nõukogu esimees Katre Kõvask, kellel on toiduainetööstuses muljetavaldav kogemustepagas.

Kõvask ütles Postimehele, et on väga rahul, et talle selline pakkumine tehti. Samas nentis ta, et Tere mainega tuleb kõvasti tööd teha.

Miks just teist Tere ja Farmi juht saab?

Kõlab võib-olla küll plakatlikult, aga see on tõsi, et Eesti vajab tugevat kodumaisel kapitalil põhinevat piimatööstust. Mõtlesin ja mõtlesin ja otsustasin, et tahan oma kogemuste ja teadmistega selle loomisele kaasa aidata. On väga äge, et mulle selline pakkumine tehti.

Mis seisus Tere üldse on praegu? Pean silmas võlgu ja muud pagasit, mis kaasa tulnud.

Tuletan meelde, et ei Terel ega Farmil Oliver Kruudaga (Tere endine omanik-toim.) mingit pistmist enam pole. On alanud uus ajajärk. Tere suurim võlausaldaja on Maag Grupp. Ega seal muud polegi, kui tuleb teha igapäeva tööd, on saabunud natuke rahulikumad ajad. Hea mõttes tavapärane toidutööstuse elu on taastunud.

Suur teema on muidugi saneerimiskava. Juhatuse esimehena olen ma loomulikult sellega seotud. Esimese astme kohus arvas, et seda ei tasu kinnitada, me vaidlesime sellele vastu 3. augustil. Nüüd ootame ringkonnakohtu otsust. Loodan väga, et kohus näeb suurt pilti ja kava ikkagi kinnitab. See on võlausaldajate jaoks praegu ikkagi kõige kiirem viis oma raha tagasi saada. Kui saneerimiskava ei kinnitata, siis positiivne stsenaarium on see, et tuleb teha uus kava. Aga see on väga aeganõudev, räägitakse umbes aastast. Kas võlausaldajad sellega rahul on, ei oska ennustada. Tahaks väga-väga, et saaks ikkagi hakata tagasi maksma ja saaks sellest vanast taagast lahti.

Võlausaldajad on teie peale ikka päris kurjad olnud ja Tere maine pole sugugi hea. Mida te mainega ette võtate?

Ma arvan, et ega seda mainet kuidagi kunstlikult paremaks ei saa muuta. Läbi selle ikka, et maksame raha tagasi, toome uusi tooteid välja, suurendame eksporti. Eks see niimoodi tasapisi tuleb. Kõik saavad suurepäraselt aru, et ettevõtte maine pole praegu hea. Aga mis siis teha! Tuleb edasi minna, püüda paremini, õppida teiste inimeste vigadest.

Mainisite tootearendust enne. Millega sügisel välja tulete?

Ma konkreetselt seda ei ütle, sest muidu konkurendid hakkavad jube kiiresti tegutsema. Aga eks ikka otsitakse uusi võimalusi, vaadatakse, mis sektoris toimub ja üritatakse üle võtta uusi tooteid.

Milliseid uusi turge näete ekspordiks praegu? Palju on piimatööstuste kontekstis räägitud Aasiast.

Aasia on loogiline valik, sest kui vaadata, kus rahvastik kasvab, siis seal ta kasvab ja kohalik piimatööstus jääb jänni. Aga ega see päris sõrmenipsust ei käi, see on ikka pikaajaline töö. Pärast seda, kui eelmine omanik sinna Jaapanisse lõssipulbrit saatis, pole sinna eriti midagi läinud. Seal läheb aastaid aega, enne kui seal midagi suurt sünnib. Kuskilt tuleb alustada, muidu ei juhtu üldse midagi.

Mida Tere ja Farmi töötajatele see ühinemine tähendab? Kas on oodata koondamisi?

Oi, töötajad võivad väga rahulikud olla. Ega me siin mingit välismaa moodi tohutut kokkupanemist ja millegi ära kaotamist ei tee. Pigem vaatame üle liinid, et kus on midagi mõistlikum toota. Mõlemad kaubamärgid jäävad ka kindlasti alles.

Mis teie senisest töökohast saab Pharma Holdingu (Südameapteegi-toim.) juhatuse esimehena?

Minu ametiaeg lõpeb homme. Siis jääb mulle veidi aega enne 15. septembrit, üritan selle aja jooksul natuke puhata ka. Pharma Holdingus võtab minu kohutused üle meie enda töötaja Risto Laur. Ettevõte on väga heas seisus, siit saab ainult paremini minna.

Tere saneerimiskava seis

Lahendust Tere raskustele ootab üle saja võlausaldaja. Võlakoorma suurus ulatub 48,3 miljoni euroni, millest rohkem kui 20 miljoni euro suuruse tüki ostis Maag Grupp välja Nordea/DNB pangalt. Kohtule esitatud saneerimiskava poolt hääletas vaid veerand kõikidest võlausaldajate häältest, millest aga ei piisanud, sest vastuvõtmise poolt peab hääletama vähemalt pool kõikidest kreeditoridest.

CV

Katre Kõvask

Haridus

1993-1998 Tartu Ülikool, turundus ja välismajandus

Töökäik

2000-2004 Ösel Foodsi turundusjuht

2004-2006 Nordic Foodsi turundusjuht

2006-mai 2013 Premia Foodsi turundusdirektor

Mai 2013- sept 2015 Premia Foodsi tegevjuht

Nov 2015-aug 2017 Pharma Holdingu juht

Sept 2017- Tere ja Farmi piimatööstuse juht

Allikas: LinkedIn

Mis on Tere ja Farmi?

  • Tere kaubamärk loodi 1996. aastal. Tere peamisteks tegevusaladeks on toorpiima kokkuost, piimatoodete tootmine ja müük, kokku on üle 150 kõrge kvaliteediga toote.
  • Farmi Piimatööstus tegutseb kaubamärgina aastast 1999. Ettevõte on tõusnud suurimaks kodumaisele kapitalile kuuluvaks piimabrändiks. Ettevõte varub toorpiima ainult Eestist, tootmisüksused asuvad Virumaal. Üle Eesti antakse tööd 220 inimesele.
  • AS Maag Grupp on 1996. aastal tegevust alustanud Eesti kapitalil põhinev ettevõte. Maag Grupp koondab ettevõtteid: Farmi Piimatööstus, Rannarootsi Lihatööstus, Pouttu, Avalon Foods, Maag Food, Gelid Food ja Nigula Piim.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles