Soome töölistel on kasinusest kõrini ja nad küsivad palka juurde

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased
Soomlased Foto: SCANPIX

Pärast euroala kiireimat kasvu esimeses kvartalis on Soome ametiühingud otsustanud, et aeg on palka juurde küsida.

Soomlased on majanduskasvu nimel teinud pikemaid tööpäevi ning tööle tulnud ka vabadel päevadel. Nüüd on kasv ja eksport taastunud ning inimesed leiavad, et neil on õigus kasvust oma osa saada. Tõenäoliselt seisavad Soomes ees mitme aasta keerulisimad palgaläbirääkimised, vahendab Bloomberg.

Soome tööstuse käsi käib hästi ja eksport kasvab, kinnitas ka Soome paberitööstuste ametiühingute juht Petri Vanhala. «Midagi peaks jõudma ka töötajate taskusse,» ütles ta.

Majanduse ja ekspordi kasv ületab kõiki ootusi ning Soome tööstusettevõtted on taas kasumis. Palgad on viimased viie aasta jooksul kasvanud aga ainult kuus protsenti.

Vanhala sõnul peaksid ettevõtted suutma keskmisele töölisele rohkem maksta. Ametiühingute nõudmised on tema hinnangul mõistlikud ning üle piiri ei minda.

Teisel pool lauda istuvad tööandjad on aga ettevaatlikud. Nende hinnangul on Soome majanduse taastumine veel habras ja konkurentsivõimes ei tohiks järeleandmisi teha.

«Meil on vaja pikaajalist kasvu ning palgaläbirääkimised ei tohiks seda rikkuda,» märkis Soome tööstusettevõtte liidu juht Jyri Hakamies. «Majandusprognoosid eelolevateks aastateks on üha kehvemad,» märkis ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles