Pillesaar: Eesti suurim viga on liikuda Skandinaavia majandusmudeli suunas (14)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IT-ettevõtja Jaan Pillesaar.
IT-ettevõtja Jaan Pillesaar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

IT-ettevõtja Jaan Pillesaar ütles Paides toimuval Arvamusfestivalil, et suurim viga, mida Eesti riik teha saab, on liikuda maksu- ja majanduspoliitikaga Skandinaavia mudeli suunas. 

«Suurim viga, mida saabki teha, on liikuda Skandinaavia mudeli suunas. Koormata fiskaaleelarvet. Rootsi on kui legend. Jah, seal on parem elada kui Eestis, aga kui võrrelda muu maailmaga, siis on seal halvem. Näiteks Rootsis on rohkem vaeseid kui Ühendriikides,» ütles Pillesaar Postimehe maksudebatil ​«Raha ja vastutustunne. Kuhu maksurevolutsioon meid viib?»

Ettevõtja leidis, et seetõttu on vale võrrelda Eesti Euroopaga, selle asemel tuleks end kõrvutada Aasia, Ameerikaga ja eeskätt nooremate majandustega Kolmandast Maailmast. «Rootsiga ei ole mõtet. Seal ei ole olnud sajandeid sõdu, nad elavad kokku kogutud kapitali intressist. Norras tuleb jõukus maa seest. Meil pole selliseid võimalusi.»

Lisaks on Pillesaar veendumusel, et Eestis on tööjõumaksud röögatult kõrged ja see sööb meie konkurentsivõimet. «Kui praegu on IT-ettevõttel valida, kas minna Eestisse või Ukrainasse, siis läheb ta Ukrainasse, siin pole isegi mõtlemise kohta. Seal on maksud niipalju väiksemad,» rääkis Pillesaar. Ta rõhutas kas seda, et IKT soodustamine on oluline, kuna 20 aasta pärast töötab ilmselt pool rahvastikust IT-sektoris. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles