Eesti tehas sai tellimuse miljonitele rosinasaiakestele (1)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Safranisaiakeste tootmine Sauel Unibake tehases
Safranisaiakeste tootmine Sauel Unibake tehases Foto: Läntmännen Unibake Saue

Sauel, Lantmännen Unibake tehases, valmistatakse Rootsi Luutsinapäevaks kolme kuuga kuus miljonit rosinasaiakest.

«Tegelikult on see meil iga-aastane hooajatoode, mida oleme neli aastat juba toimetanud,» ütles tehase juht Anni Talts ja lisas, et Rootsi toodetav maht on tegelikult veel suurem, kuna peale rosinasaiakeste toodetakse ka teisi safrani tooteid.

Safrani rosinasaiad transporditakse Rootsi, kus 13. detsembril tähistatakse Luutsinapäeva, mille puhul on traditsiooniks lussekatt rosinasaiade söömine. Saiade tootmine algab Sauel augusti lõpul ja kestab kuni detsembrini. Enamus tehase tavalisest kogutoodangust läheb Skandinaaviasse, kus küpsetiste turg on väga suur.

Tulenevalt hooajalisest rosinasaiade suurtoodangust, mille kogumaht on ligemale 780 000 kilo, otsib tehas endale abikäsi. «Kuna tööjõuga on Eestis suhteliselt keeruline, siis see aasta on eriti raske värvata lisatööjõudu,» tunnistas tehase juht. Hooajaliseks tööks ootavad nad ligemale 20 uut töölist, praeguse 140 töötajaga tehasesse.

Loe ka: «Rootslaste ahjusoe sai valmib Sauel»

Tooted pannakse klientidele teele külmutatult. «Nii saab tooteid pikemalt säilitada ja kaugemale transportida.» Tehase juht ütles, et keskmiselt saadetakse iga kuu välja üle miljoni kilogrammi toodete.

Vabrikus valmistatakse erinevaid küpsetisi nagu kooke, muffineid, magusaid saiakesi ja võileivasaiu.

Tehase emafirma Vaasan Grupi ostis kaks aastat tagasi ära Euroopas suuruselt teine toiduettevõte Lantmännen, millest sai seejärel ka AS Leiburi omanik. Lantmännen on 25 000 Rootsi põllumehe omanduses olev ühistu. Lantmännen Unibake on ettevõtte tütarfirma, mis tegeleb spetsiaalselt külmutatud ja värskete pagaritoodetega.

Unibakel on pagariärisid 11 riigis ja ettevõtte peakorter asub Taanis. Tööd annab pagaritööstus 6000 inimesele üle 20 riigi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles