Lõuna-Korea astus sammu lähemale robotimaksule

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotid autotehases.
Robotid autotehases. Foto: Matt Crossick/Empics Entertainment

Samal ajal kui maailmas arutletakse robotite rakendamise ja selle tagajärjena tööpuuduse võimaliku tõusu üle, tegi üks valitsus esimese sammu, aeglustamaks tööstuse automatiseerimist.

Hiljuti avaldatud maksude läbivaatamise plaanis, sõnas Moon Jae-in’i administratsioon, et nad vähendavad maksusoodustusi ettevõtetele. Soodustuse saavad ettevõtted, kes investeerivad oma infrastruktuuri, et tõsta produktsiooni, vahendab Korea Times.

Hetkel on võimalik saada maksusoodustust ettevõtetel, kes on investeerinud tööstuse automatiseerimisse. Firmadel on võimalik saada ettevõttetulumaksust 3-7 protsenti soodustust, sõltuvalt investeerigu ja ettevõtte suurusest.

Selline maksusoodustus tekitab riigis olukorra, kus on soodne investeerida robottööjõudu, mille tulemusena inimesed kaotavad töö ja riigil suurenevad kulutused hoolekandesüsteemides. Robotimaksu idee seisneb langeva maksutulu tasakaalustamises, olukorras, kus on odavam palgata robottööjõudu.

Antud soodustus pidi aeguma käesoleva aasta lõpus, kuid valitsus otsustas seda pikendada 2019 aasta lõpuni ja vähendada mahaarvamist kuni kahe protsendini.

Hetkel pole ühtegi riiki, mis oleks ametlikult käiku pannud robotimaksu, kuid valitsused, majandusteadlased ja tehnoloogia eksperdid on pikalt arutlenud antud teema plusside ja miinuste üle.

Microsofti asutaja Bill Gates on enim tuntud roboti maksu pooldaja. Kevadel antud intervjuus sõnas Gates, et valitsused peaksid maksustama robotite kasutamist, et soodustada inimeste ümbertreenimist, kes võivad robotitele oma töö kaotada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles