Vanade digidokumentide ületembeldamine maksab RIAle 20 000 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) tembeldab turvalisuse tagamiseks augusti lõpuni riigiasutuste vanu digiallkirju oma kuludega üle, kokku läheb see RIA-le maksma 20 000 eurot.

«Ajatempli teenus läheb esimese viie kuu jooksul RIA-le maksma umbes 20 000 eurot. Selle summa eest saavad ajatemplit RIA vahendusel kasutada kõik avaliku sektori asutused, eraisikud ja väikeettevõtted» ütles RIA kommunikatsioonijuht Helen Uldrich BNSile.

Ajatempli teenuse pakkuja leidmiseks neljaks kuuks korraldas RIA märtsis riigihanke, mille võitis SK ID Solutions, lepingu maksumus oli 16 000 eurot.

«SK ID Solutions AS on pakkunud ajatempli teenust neli kuud. Kuna suur hulk riigiasutusi polnud juuli alguseks jõudnud dokumentidele ajatemplit peale panna, pikendas RIA lepingut SK ID Solutions ASga ühe kuu võrra, mis tähendab, et kuni 31. augustini tasub riik oma asutuste dokumentidele ajatempli lisamise RIA eelarvest,» ütles Uldrich.

«Väikeettevõtjate ja eraisikute dokumentide ületembeldamise kulud tasub samuti riik, RIA eelarvest, ent neile ajalisi piiranguid ei ole seatud.»

«Suurfirmadel on võimalik oma infosüsteemides kasutada RIA väljatöötatud käsurearakendust, kuid tembeldamise suurt kogust arvestades tuleb neil ise maksta ajatempliteenuse osutajale, sellist kohustust ei saa panna riigile,» ütles Uldrich.

Suurettevõtted saavad SK ID Solutionsilt ajatempli teenust osta, 1000 lepingu tembeldamine maksab 36 eurot, 100 000 lepingut 1000 eurot ning 500 000 lepingu üle tembeldamine maksab 3000 eurot.

«Samuti võivad nad ise leida alternatiivseid lahendusi või teenusepakkujaid. Oma riske tuleb igal ettevõttel ise hinnata ning leida parim lahendus riskide maandamiseks. RIA poolt välja töötatud lahendus on üks võimalikest variantidest ning eelkõige suunatud sihtgrupile, kellel endal puudub võimekus lahendust leida või välja töötada,» ütles Uldrich

RIA ei kata riigiasutuste haldusalades olevate asutuste üle tembeldamisega seotud täiendavaid kulusid, näiteks analüüsid, täiendavad süsteemide arendused, personalikulud.

RIA soovitab DDOC formaadis lepingutele ajatemplid peale panna järgmise aasta juuliks. Ajatempli lisamine viib need dokumendid vastavusse tänapäeva turvanõuetele ning tagab selle, et neid ei ole võimalik tulevikus muuta. Kõik varasemad allkirjad ja lepingud jäävad küll kehtima, kuid ei pruugi pidevalt arenevas IT-maailmas mingil hetkel olla enam sajaprotsendiliselt muukimiskindlad.

Tembeldamiseks tuleb oma arvutisse alla laadida TeRa rakendus ja see käima panna. Rakendus otsib ise arvutist üles kõik vananevad digiallkirjad (ddoc formaadis) ning tõstab need uude, krüptograafiliselt murdmiskindlasse konteinerisse. Kõik vanad failid jäävad alles samasse kohta, kus need algselt olid, ja kõrvale tekivad uued ASIC-S failid, mida saab avada DigiDoc3 rakendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles