Eestiski esindatud kuulus poekett on seotud orjapidamisega (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaasaegne orjapidamine on Suurbritannias aina suurem probleem.
Kaasaegne orjapidamine on Suurbritannias aina suurem probleem. Foto: PantherMedia / Scanpix

Üks maailma suurimaid spordikaupade müüjaid Sports Direct on viimase kuue kuu jooksul lausa kolm korda olnud seotud tänapäevase orjapidamise kohtuasjadega, kirjutab The Guardian.

Kõik kohtuasjad on seotud värbamisagentuuride kaudu palgatud poolakatega, kes asusid tööle Suurbritannias Shirebrookis ettevõtte laos. Kohus on juba süüdi mõistnud kolme kuritegeliku grupi liikmed, kes vahendasid migrante nii Sports Directile kui ka ühele suurele köögiviljatootjale.

Ent kumbki suurfirmadest pole tegelikult teadlikult orjapidamises osaline. Pigem on tegu näidetega sellest, kuidas nüüdisaegne orjapidamine Briti majanduses järjest enam kanda kinnitab.

Lühidalt kirjeldades otsivad kuritegeliku ühenduse liikmed Poolast uusi tööliseid kodutute, alkohoolikute ja muude eluheidikute hulgast. Kas või kõrtsi ukse taga tehakse pakkumisi pealtnäha hea palgaga Suurbritanniasse tööle tulemiseks.

Töötaja, kes nõustub, satub aga elama külma garaaži koos paljude saatusekaaslaste ning kanade ja tuvidega. Nad peavad hoidma korras grupeeringu pealiku aeda ja maja. Üks konkreetne poolakas, kes saadeti tööle Sports Directi lattu, pidi iga nädala lõpus poole oma töötasust ära andma. Vägivalla kartuses ta seda ka tegi. Olukorra muutis keerulisemaks olematu keeleoskus ja dokumentide ära võtmine.

Sports Directi kõneisik nentis juhtunut kommenteerides, et nüüdisaegset orjapidamist on raske avastada, kuna see on tavaliselt hästi maskeeritud. Tema kinnitusel on ettevõttel vajalikud strateegiad olemas ja igal juhul üritatakse olla proaktiivsed, et selliseid juhtumeid avastada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles