Miki Hiir katsub jaapanlaste tuju tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miki Hiir eile taasavatud Tokyo Disneylandis jaapanlannat lohutamas.
Miki Hiir eile taasavatud Tokyo Disneylandis jaapanlannat lohutamas. Foto: SCANPIX

Eile avas taas uksed Tokyo Disneyland, lootes selle peale, et külastajad võtavad kuulda peaministri üleskutset ja heidavad endalt vaoshoituse vaimu ehk jishuku – vaatamata jätkuvatele järeltõugetele ja elektrinappusele.

Miki Hiire kõrvadega ehitud fännid leidsid oma armastatud muinasjutumaa taasavamisest igatahes suurt lohutust. Kõige enam võis pargis – nagu see alati on olnud – kohata just noori naisterahvaid.

23-aastase Yui Ezawa jaoks oli pargi avamine suur kergendus. «Ma lähen stressi, kui ma siin käia ei saa,» ütles Ezawa. «Ma käin siis tavaliselt kaks-kolm korda nädalas. Kui mõni kord vahele jääb, läheb tuju nukraks.»

Peaminister Naoto Kan pöördus sel nädalal jaapanlaste poole tungiva palvega, et nad tavalisema elurütmi juurde tagasi pöörduksid.

Pärast maavärinat ja tsunamit on elu Jaapanis iseloomustanud vaoshoitus, väljendamaks kaastunnet ohvrite ja nende lähedaste vastu. Ühtlasi on plaanipärased elektrikatkestused inimesed õhtuti varakult kodudesse toonud.

Peaministri kõnest kõlas läbi mure, et vaoshoitus võib katastroofist räsitud majandusele veelgi enam kahju teha.

Natsuko Sugata, kes viibis Disneylandis oma kolmeaastase tütrekesega, ütles, et üks viis majandusele õlg alla panna on raha kulutada.

Samas rõhutas külastajate arv mõistetavat tõsiasja, et Jaapan pole veel endine. Rahvusringhäälingu NHK andmetel oli eile pargis ligikaudu 17 000 külastajat.

BNP Paribasi uuringute kohaselt oli keskmine külastatavus varasemalt 70 000 inimest päevas.

Et inimeste tundeid mitte riivata, avati Tokyo Disneyland ilma suurema kisa ja kärata. Operaator Oriental Land teatas ühtlasi, et annetab iga külastaja pealt 300 jeeni (3,60 dollarit) Punasele Ristile.

Disney Sea on esialgu veel suletud.

BNP Paribasi analüütik James Moon ütles, et kahe Disney pargi 19 päeva kestnud seisak lõikab Oriental Landi ärikasumist tänavu ilmselt umbes 10 miljardit jeeni.

Hiroshi Kanebuchi, kes tuli parki oma 36. sünnipäeva tähistama, ütles, et kõige selle kurbuse keskel «hakkab siin ikkagi kuidagi parem».

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles