Vanametalli hinnad on üle aastate tipus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanametall.
Vanametall. Foto: Urmas Luik

Möödunud kuul tõusid Eesti vanametalli kokkuostuhinnad viimase kolme aasta kõrgeimale tasemele.

Populaarseima metalli ehk 4 millimeetri paksuse lehtmetalli hind tõusis Kuusakoski hinnakirja järgi kuu jooksul 26 protsenti 170 euroni tonni eest. Rohkem kui 4 millimeetri paksuse lehtmetalli ning 6 milllimeetrist enama diameetriga ümarmaterjali hind 31,3 protsenti 210 euroni tonni eest.

«Viimati olid sellised hinnad 150 nädalat ehk 2 aastat ja 10 kuud tagasi. Peale seda ei ole sama hinnataset olnud ja värvilise metalli puhul on samuti viimaste aastate parimad hinnad,» ütles Kuusakoski Eesti ostujuht Toomas Kollamaa BNS-ile.

«Musta metalli hinnatõusu taga on üldine turu hinnatõus, kus hind on teinud päris korraliku hüppe, aga küsimus on selles, et kaua see hind võiks kesta. Sama kehtib värvilise [metalli] hinna kohta, kus pole küll nii suurt hinnatõusu maailmaturul, aga konkurentsist on hinnad ka siseturul teinud tubli hüppe. 4 ja enam eurot vase kilo eest ja 1 euro alumiiniumi kilohinna eest on ikkagi väga korralikud hinnad,» sõnas Kollama.

Tema sõnul jäi võrdlusena eelmine stabiilne vase hind 3,5-3,7 euro juurde kilo eest ning alumiiniumi suurusjärk oli 80-90 senti kilo eest. «Samuti kui võtame näiteks pliiakud, mis on enim kodust toodav kaup, kuna seda tekib nii korteris, majas, kui maakodus elades. Siis praegu on hind 60-65 senti kilo eest, samas kui olime harjunud 50-55 sendiga,» ütles Kollamaa.

«Musta metalli hinnatõusu taga on nõudlus turul üldiselt ning Türgis, kus on aktiviseerunud ehitustegevus ning tekkinud korralik sisenõudlus, eelkõige rääkides ehitusarmatuurist. Tootjad ütlevad ka, et uue musta metalli hind on tõusnud ja eks uue ja vanametalli hinnatõusud käivad käsikäes, vahel küll ajalise nihkega,» ütles ta.

Põhjuseks on tema sõnul üldine optimist majanduses, mis peegeldub nii Eesti majanduses, kui ka maailmamajandust vaadates. «Optimist annab alati põhjust investeerida. Investeeringud võrduvad ehitus ja ehitus võrdub ehitusmaterjal. Terasarmatuur on sellest üks osa,» sõnas Kollamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles