Eesti kulutused kultuurile on Euroopa ühed suurimad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatud.
Raamatud. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eesti riigi kulutused kultuurile, religioonile ja vabale ajale on protsendina sisemajanduse koguproduktist (SKP) Euroopa Liidus ühed suurimad, jäädes alla vaid Ungarile.

Eesti kulutas aastal 2015 kultuurile, religioonile ja vabale ajale 2 protsenti SKP-st ning Ungari 2,1 protsenti SKP-st. Eestile järgnes Taani 1,8 protsendiga, Bulgaaria 1,7 protsendiga ning Läti 1,6 protsendiga, selgub Eurostati andmetest.

Elaniku kohta kulutas riikidest enim aga Luxemburg 1068 eurot, Taani 843 eurot ning Soome 565 eurot. Keskmiselt kulutasid Euroopa riigid elaniku kohta kultuurile, religioonile ja vabale ajale 299 eurot.

2015. aastal kulutasid Euroopa Liidu liikmesriigid kultuurile, religioonile ja vabale ajale kokku 153 miljardit eurot, mis moodustab 1 protsendi EL-i SKP-st.

Võrdluseks kulutatakse Euroopa Liidu SKP-st 19,2 protsenti sotsiaalkaitsele, 7,2 protsenti tervishoiule, 4,9 protsenti haridusele ja 1,4 protsenti kaitsele.

Samas on kulutuste osakaal kultuurile, religioonile ja vabale ajale kõrgem kui 0,8 protsenti keskkonnakaitsele ja 0,6 protsenti elamumajandusele tehtud kulutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles