Saksa toidukett Aldi korjas müügilt kõik munad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa toidukett Aldi korjas müügilt kõik munad.
Saksa toidukett Aldi korjas müügilt kõik munad. Foto: Rene Traut/Hotspot-Foto/imago/Rene Traut

Saksa toidupoodide kett Aldi teatas reedel, et võtab üleriigiliselt müügist maha munad, tulenevalt Hollandis lahvatanud pestitsiidiskandaalist.

Keti teatel on samm ettevaatusabinõu ning juba müüdud munad tõenäoliselt endast ohtu ei kujuta. Samas märgiti ka et samm võib viia munade defitsiidini Saksamaal.

Möödunud nädalal korjas Aldi müügilt kõik Hollandi munad, kui selgus, et vähemalt kolm miljonit ohtliku pestitsiidiga määrdunud muna olid leidnud tee Saksamaale.

Alam-Saksi põllumajandusminister Christian Meyer ütles reedel aga, et Saksamaale võis jõuda ligi 10 miljonit ohtlikku muna.

Ametivõimud kahtlustavad, et pestitsiid fipronil jõudis kanalatesse tulenevalt Hollandi ettevõtte Chickfriend katsest ravida täide all kannatavaid kanu.

Hollandi ja Belgia meedia teated, et pestitsiidi sisaldav aines jõudis Chickfriendini Belgia ettevõtte kaudu, on veel kinnitamata.

Suuremates kogustes on fipronil Maailma Terviseorganisatsiooni teatel mõõdukalt ohtlik ja võib mõjuda halvasti inimeste, eelkõige laste, neerudele, maksale ja kilpnäärmetele.

Hollandi prokuratuuri esindaja Marieke van der Molen ütles, et asja kohta on avatud kriminaalmenetlus.

Veterinaar- ja toiduameti andmetel Hollandis toodetud pestitsiididega saastunud mune tõenäoliselt Eestis ei ole.

«Meie andmetel Hollandi mune Eestis ei ole,» ütles VTA pressiesindaja Martin Altraja BNSile. Ta lisas, et samuti ei ole Eestis muid Hollandi munadest toodetud tooteid.

Statistikaameti andmetel ei ole viimase 10 aasta jooksul Eestisse Hollandist mune imporditud. Viimati toodi Hollandist mune Eestisse 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles