Hinnatõus on lükanud kümned miljonid inimesed vaesusesse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerjav laps Afganistanis.
Kerjav laps Afganistanis. Foto: SCANPIX

Toidu kallinemine on Maailmapanga sõnul lükanud alates eelmise aasta juulist 44 miljonit inimest äärmisesse vaesusesse ning veel miljoneid ähvardab sellesse kategooriasse langemine.


Praegu on Maailmapanga hinnangul maailmas 1,2 miljardit inimest äärmises vaesuses ehk peab toime tulema vähemaga kui 1,25 dollariga (ligi 0,87 euroga) päevas, vahendab BBC.

Toiduhinnad on maailmaturul 36 protsenti kõrgemad kui aasta eest. Näiteks mais on kallinenud 74, nisu 69 ning veiseliha 30 protsenti. Põhitoiduainete hulgas on ainus erand riis, mis aastaga odavnes 2 protsenti.

Toiduhinnad on jätkuvalt volatiilsed. Kui need aga veel kümnendiku võrra tõusevad, siis langeb Maailmapanga hinnangul äärmusesse vaesusesse täiendavalt 10 miljonit inimest.

Maailmapank on käinud välja mitmed meetmeid kõrgete toiduhindade negatiivse mõju leevendamiseks vaestele. Näiteks on pank soovitanud toidutootjatel riikidel ekspordipiiranguid leevendada, vähendada biokütuste tootmist, teha enam pingutusi kliimamuutusega toimetulekuks, keskenduda sotsiaalabi programmides kõige vaesematele, investeerida rohkem põllumajandusse ning võtta kasutusele uusi tehnoloogiaid, mis võimaldaks näiteks teraviljade toiteväärtust tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles