Suurvarguses süüdistatava Leedu ärimehe naine: tal polnud selleks ajusid

Šarūnas Černiauskas
, Ajakirjanik, 15min.lt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evaldas Rimašauskas (paremal)
Evaldas Rimašauskas (paremal) Foto: Vidmantas Balkūnas / 15min

Google’ilt ja Facebookilt üle saja miljoni dollari varguses kahtlustatava Leedu ärimehe naise sõnul ei oleks olnud tema abikaasa nii suuremahuliseks pettuseks võimeline ja teda kasutati kõigest vahemehena.

Kuni 2017. aasta märtsini oli Evaldas Rimašauskas peaaegu tundmatu Leedu ehitusärimees, kes reisis sageli Venemaa ja Valgevene vahet. Nüüd on saavutanud mees aga ülemaailmse kuulsuse, süüdistatuna andmepüügikelmuses, mille käigus varastati Facebookilt ja Google’ilt hiigelsumma. Rimašauskase abikaasa sõnul pole aga juhtumit ümbritsev pilt sugugi terviklik.

Leedu väljaandega 15min.lt ühendust võtnud Olga Rimašauskienė tunnistab, et tema mees oli otseselt seotud ettevõtetega, mida kasutati suure petuskeemi läbiviimisel. Samuti möönab ta, et abikaasa võttis operatsioonist vabatahtlikult osa ja keegi ei varastanud tema isikuandmeid. Küll aga ei usu naine, et mees oleks suutnud sellise plaani ise välja mõelda. Pigem kasutati teda vahemehena, kes ei teadnud asjast suurt midagi.

Google ei guugeldanud

Ametlike teadete kohaselt oli andmepüügikelmus oma ülesehituselt võrdlemisi lihtne. Kõigepealt loodi Lätis paiknev ettevõte Quanta, mille nimi matkis ühte Taiwani tuntuimat elektroonikatootja nime Quanta Computer Inc. Seejärel sai firma omanikuks Rimašauskas. Firmaga seotud kontod avati Küprose pangas Eurobank.

Seejärel ilmus välja Quantat esindav isik, kes kasutas nime D. Talan ja kes esitas suurtele korporatsioonidele arveid seadmete eest, mis kunagi kohale ei jõudnud. Väljaande 15min.lt kätte saadud dokumentide järgi langes 2013. aastal konksu otsa Google, kes kandis võlts-Quanta arvele 23 miljonit dollarit. 2015. aastal langes ohvriks Facebook, kes maksis peaaegu 99 miljonit dollarit.

Tänavu 17. märts oli perekond Rimašauskasele võrdlemisi tavaline päev. Rimašauskienė tunnistuste järgi olid nad otsustanud minna puhkusele Gruusiasse. Teel tagasi koju otsustati külastada ka naise perekonda Valgevenes. Piiril peeti nad aga kinni. «Ma ei osanud alguses midagi kahtlustada, sest meile öeldi, et muretsemiseks pole põhjust,» meenutab Rimašauskienė.

Naise sõnul tegid nad politseiga igati koostööd ja andsid ära kõik, mis küsiti, sealhulgas sülearvutid. Kogu olukorra tõsidus jõudis temani aga alles paar päeva hiljem, kui USA justiitsministeerium andis välja Rimašauskase vahistamisteate. Pärast seda sai Rimašauskas ühtäkki üle maailma kuulsaks.

Nüüd, neli kuud pärast mehe vahistamist usub naine aga, et tema abikaasa võimekust ülehinnati. «Ma austan oma abikaasat, ta on hea mees, kuid ma ei usu, et tal oli selliseks ettevõtmiseks ajusid,» ütleb Rimašauskienė.

«Ta ei ole mingi häkker, tema arvutioskus on alla keskmise. Ta ei räägi inglise keelt ja ta pole kunagi Ameerikas käinud. Kui ma nägin seda kõike internetis, siis see tundus mingi halva unenäona. See ei saa tõsi olla,» lausub ta.

Naine möönab, et tema abikaasal on küll finantsteadmisi, sest tal on mitu äri Leedus ja ka välismaal, kuid kõik need on seotud ehitusega. Rimašauskasel puuduvad naise väitel igasugused teadmised seadmetest, mille eest Facebookilt ja Google’ilt raha küsiti ja mis on nüüd osaks Leedu ajaloo ühest suurimast petuskeemist.

Kahtlased esindajad Moskvast

Kõik see muidugi ei tähenda, et Rimašauskasel polnud pettuses oma osa. Naine tunnistab, et mees kontrollis Läti ettevõtet Quanta. Küll aga ei usu ta, et tema abikaasa teadis, mis tegelikult toimub, ja naise hinnangul meest peteti.

Rimašauskienė arvab, et pettus algas ühel Rimašauskase reisil Venemaale, kus ta kohtas isikuid, kes väitsid, et nad on Google’i ja Facebooki kohalikud esindajad. «Kui ta töötas Moskvas, siis ta kohtas mõningaid inimesi, kes pakkusid koostööd. Nad palusid tal osta Läti firma ja otsida seejärel nimetatud firma toodetele ostjaid,» meenutab naine. Rimašauskienė sõnul lubasid venelased mehele mingit sorti lepingut, kui ta suudab asjad Google’i ja Facebookiga joonde ajada.

Küll aga ei näinud ei tema mees ega tema ise naise sõnul väljapetetud sajast miljonist dollarist mitte sentigi.

Ametlike süüdistuste järgi ei olnud Rimašauskas mitte ainult Läti Quanta omanik, vaid ta haldas ka osasid pettuse teel tehtud makseid. Rimašauskienė väidab aga, et see ei ole tõsi ja et suudab meenutada vähemalt ühte juhtumit, kui pangaülekannete tegemise ajal olid nad mõlemad reisil. Samuti väidab ta, et Rimašauskas andis kohe pärast Kürpose kontode avamist nende haldamise õigused ühele vene mehele.

Rimašauskienė tunnistuse järgi sai tema abikaasa Läti Quanta tegelikust eesmärgist teada alles pärast vahistamist. Nüüd on mees naise sõnul valmis politseiga kõigiti koostööd tegema, et tõelised petturid paljastada.

Leedu politsei on aga endiselt veendunud, et Rimašauskas ei olnud ainult vahemees. 17. juulil otsustas Vilniuse kohus, et Rimašauskas antakse USA-le üle, kuid mees kaebas otsuse edasi. Rimašauskase kaitsja sõnul tuleks mehe üle pidada kohut Leedus, mitte USAs.

Evaldas Rimašauskas (paremal) / Foto:
Evaldas Rimašauskas (paremal) / Foto: Foto: Vidmantas Balkūnas / 15min
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles