Saksamaa astub Merkeli toetusel uue gigatehasega Tesla kandadele

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panasonicu liitiumioonaku, mis toidab Tesla mudel S akusid.
Panasonicu liitiumioonaku, mis toidab Tesla mudel S akusid. Foto: YUYA SHINO/REUTERS

Saksamaa ettevõtte tegevjuhid plaanivad teatada uuest liitiumioonakude gigatehasest, mis asub konkureerima Tesla Gigatehase tootmisega.

Terra E Holding valib ühe viiest kandidaatkohast Saksamaal või naaberriigis, kuhu rajatakse 34 gigavatt-tunniste akude tootmise tehas, ütles ettevõtte kõneisik Holger Gritzka intervjuus Bloombergile.

Gritzka aitas kokku panna konsortsium 17. Saksamaa ettevõttest ja võitis valitsuse toetuse projektile, mis alustab tegevusega 2019. aasta neljandas kvartalis ja jõuab täisvõimsusele 2028. aastal. Terra E tehasele on oma toetust avaldanud ka Saksamaa kantsler Angela Merkel.

Akutehas on viimane märk sellest, et Saksamaa tööstus, mis on mootoriks maailmas suuruselt neljandale majandusele, kogub tuure uueks peatükiks energia revolutsioonis. Liitiumioonakud aitavad stabiliseerida vahelduvat voolu tuule- ja päikeseenergial töötavates elektrivõrkudes. Samuti sobiksid nad miljonitesse pistikhübriid autodesse, mis ootuste kohaselt peaksid maha veerema Saksamaa tööstusliinidelt järgmise kümnendi alguses.

Globaalne akude valmistamine peaks kahekordistuma aastal 2021, jõudes 278 gigavatt-tunnini. Aasia elektroonikatootjad nagu Lõuna-Korea LG ja Samsung kontrollivad hetkel akuturgu. Teslast saab maailmas suuruselt teine akutootja kui lõpetatakse viis miljardit dollarit maksva Nevada gigatehase ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles