Mesilased hukkuvad ka mujal: veider häire hävitab tarusid USAs (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik mesilaste hukkumise põhjused pole veel selged.
Kõik mesilaste hukkumise põhjused pole veel selged. Foto: FRANK RUMPENHORST/AFP

Põhja-Ameerika ja Euroopa teadlased pole seni jälile saanud mesilaste kolooniaid surmava müstilise haiguse põhjustele, kirjutab Bloomberg.

USA põllumajandusameti andmetel on põllumajanduse jaoks ülioluliste mesilaste arvukus tänavu küll veidi tõusnud ning kummaliste surmade arv nii Põhja-Ameerikas kui Euroopas vähenenud. Jutt käib mesilasi kimbutavast imelikust häirest (colony collapse disorder-toim.), mille puhul tarust väljalendavad mesilinnud ei pöördu sinna enam tagasi ning koloonia hävib.

Võrreldes mullusega on selle häire tõttu hävinud tarude hulk tänavu esimesel poolaastal vähenenud küll 27 protsenti, kuid siiski väidab põllumajandusameti uuringu järgi kaks viiendikku mesinikest, et mesilaste arvukuse kasv ei tule niivõrd haiguste vähenemisest, kui pidevast kahjude korvamisest. «Tekitame uusi tarusid mesilaskolooniate jagamise läbi, mis tegelikult nõrgestab olemasolevat kolooniat,» selgitas olukorda Illinoisis tegutsev mesinik Tim May, kes on ka USA mesinike seltsi asejuht.

Mesilasi kimbutavad lisaks müstilisele häirele taimemürgid, lestad ja muud parasiidid. «Me teeme pidevat lestakontrolli, hoiame mesilased hästitoidetuna, räägime farmeritega, et nad ei kasutaks liialt palju pestitsiide. Ma ei tea, mida rohkemat me veel saaks teha,» rääkis May.

Kolooniate hävimine mesilaste minema lendamise tõttu on teadlasi hämmastanud juba üle kümne aasta. Tavaliselt näeb tarus pilt välja siis järgmine: mõned surnud mesilased vedelevad põrandal, emamesilase ja toiduvarude olukord paistab olevat enne koloonia hävimist olnud täiesti normaalne. May sõnul ei saa toimunut nimetadagi niivõrd häireks, kui «millekski, mis on juhtunud.» Tema hinnangul võib mesilaste kummalise käitumise taga olla ikkagi pestitsiidide kasutamine. «Kui ma välistan kõik muu, on see üks selge võimalus.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles