Kuulus krüptovaluuta bitcoin läks ööga pooleks (10)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vyacheslav Prokofyev/Vyacheslav Prokofyev/TASS

Maailma esimene ja populaarseim krüptovaluuta bitcoin jagunes kaheks. Bitcoinist hargnes erimeelsuste tõttu välja uus valuuta - bitcoin cash.

Bitcoini kogukondade jagunemine toimus juba aastaid arutatud probleemi tõttu, kuidas tõsta bitcoini võimalike tehingute arvu kõrgemaks kui süsteem hetkel lubab. Selleks, et bitcoinist saaks lihtne globaalselt kasutatav maksevahend, mida igaüks saab kasutada, peab see arenema. Praeguse arengu suund ei meeldinud aga ühele kogukonnale ja lahenduseks loodi uus valuuta, mis kasutab sarnast tarkvara. Hargnemine toimus eile hilisõhtul.

Bitcoini süsteem lubab hetkel teha seitse tehingut sekundis, mis võrreldes Visa 2000 tehinguga sekundis, on väga vähe. Kasutajate kasvuga on bitcoinidega tehtud tehingute kinnitamine veninud ajaliselt väga pikaks. Sellest, kuidas tehingute arvu suurendada, tulid just need lahkarvamused, mis virtuaalraha toetajaid eralduma sundis.

Bitcoin cash

Lahkarvamuste ajendil lõid bitcoini endised toetajad teistsuguse tarkvara, mis tõstab tehingute arvu läbi alternatiivse meetodi. Toimus hargnemine, mis tähendab, et bitcoin cashi näol on tegemist eraldiseisva bitcoini haruga. Omavahel seotud on nad ainult sarnase tehnoloogia ja nime poolest.

Bitcoini omanike jaoks ei muutunud sisuliselt midagi peale selle, et kõik bitcoini omanikud omavad nüüd automaatselt sama palju ühikuid bitcoin cashi. Sarnaselt bitcoinile toetub ka bitcoin cash kommuunile ja saab edukaks ainult siis kui inimesed, krüptobörsid ja ettevõtted asuvad seda toetama.

Hetkel maksab üks bitcoin 2289 eurot ja üks bitcoin cash 400 eurot.

Eesti krüptorahaliidu juhatuse liige Asse Sauga ütles, et bitcoin cashi hinnas on oodata suurt langust. «Praegune tõus võib olla suurest lootusest, et hargnemine läks õnnelikult läbi ja bitcoin cashi puhul on tegemist kohe uue funktsionaalsusega - suurema blokiga bitcoiniga, kui vana bitcoin jätkab veel tasakaalustatumat ja konservatiivsemat teed pidi.»

Sauga lisas, et praeguse seisuga võib lugeda hargnemist õnnestunuks ja eks aeg näitab, kuidas süsteem stabiliseerub. «Suurema blokiga ning väiksema kaevandajate arvuga on tegemist täna kindlasti rohkem tsentraliseeritud süsteemiga kui originaal bitcoin,» märkis juhatuse liige. Kuid see olukord võib muutuda - «mina teda maha kindlasti ei kannaks ja tulevikus võib temast mingis niššis arvestatav krüptoraha saada - aeg näitab.»

Küsimusele, kas hargnemise mõju võib avalduda krüptovaluutaturul ja bitcoinil alles nädalate või kuude pärast, vastas Sauga, et peab seda võimalikuks. «Süsteemi stabiliseerumine võtab aega kuna osapooli ja huvigruppe on palju ning kindlasti ka tehnoloogiat testitakse (ka rünnatakse) koos reaalse kasutusmassiga.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles