Euroopa linnad võtavad mõõtu: kuhu kolivad Londonist Euroopa ravimiamet ja pangandusjärelvalve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa pangandusjärelevalve peakontor Londonis
Euroopa pangandusjärelevalve peakontor Londonis Foto: SCANPIX

Euroopa ravimiameti (EMA) uueks võõrustajaks kandideerisid 19 linna, samas kui kaheksa linna võistlevad Euroopa pangandusjärelevalve (EBA) võõrustamise üle, teatas Euroopa Nõukogu. Uue võõrustaja valik tehakse läbi keerulise punktisüsteemi, mida ametnikud on võrrelnud Eurovisiooni lauluvõistlusega.

«Need kaks ametit tuleb relokeerida tulenevalt Ühendkuningriigi lahkumisest Euroopa Liidust. Uued asukohad tuleb kindlaks määrata 27 liikmesriigi kokkuleppe läbi,» teatas Nõukogu.

27 allesjäänud Euroopa Liidu riiki langetavad lõpliku otsuse asukohtade osas novembris, pärast seda kui Euroopa Komisjon on kandidaatidele oma hinnangu andnud.

«Alustame nüüd kõigi pakkumiste objektiivse hindamisega,» ütles Komisjoni kõneisik Mina Andreeva.

EMA võõrustajaks kandideerivad Amsterdam, Barcelona, Lille, Ateena, Bonn, Bratislava, Brüssel, Bukarest, Kopenhaagen, Dublin, Helsingi, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Malta, Viin, Varssavi ja Zagreb.

EBA uue asukoha favoriidiks on Saksa rahanduskeskus Frankfurt, kuid kandideerivad ka Pariis, Luksemburg, Praha, Brüssel, Dublin, Viin ja Varssavi.

EMAs töötab 900 inimest ning EBAs 159.

Euroopa Komisjon hindab pakkumisi septembrini, võttes arvesse kriteeriumeid nagu ligipääsetavus praegustele töötajatele, töövõimalused töötajate elukaaslastele ning koolivõimalused nende lastele. Lisaks sellele vaadatakse, kas riik võõrustab juba mõnda teist Euroopa Liidu agentuuri.

Oktoobris peavad 27 Euroopa Liidu liikmesriiki pakkumiste üle arutlusi ning novembris toimub salajane hääletus.

Igal liikmesriigil on kuus häält – kolm esmasele eelistusele, kaks teisele ja üks kolmandale.

Kui üks linn saab kolm häält 14 või enam riigilt, võidab see automaatselt. Vastasel juhul toimub teine voor kolme enim hääli kogunud kandidaadi vahel, kus igal riigil on vaid üks hääl. Kui ka siis võitja ei selgu, toimub veel kolmas voor kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles