Narva Kreenholmi vabrikusse rajatakse EASi rahadega Tekstiilimaailm (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks paljudest Kreenholmi tootmishoonetest.
Üks paljudest Kreenholmi tootmishoonetest. Foto: Madis Vaikmaa

Varesesaar OÜ rajab 5 miljoni eest Narva Kreenholmi ketrus- ja kudumisvabriku puuvillaladudesse tekstiili ning disainiga seotud teemasid tutvustava väli- ja siseekspositsiooni Tekstiilimaailm; Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) toetas projekti 3,6 miljoni euroga.

«Atraktsioonil saab olema ligikaudu 2200 ruutmeetril paiknev ekspositsioon, mis pakub nii käed külge tegutsemisvõimalusi kui installatiivseid elamusruume, nii autentseid Kreenholmi vabrikust pärit seadmeid kui kaasaegseid mängulisi ja interaktiivseid eksponaate,» ütles projekti konsultant Ülle Puustusmaa BNSile.

«Tekstiilimaailma kontseptsioon põhineb tsaari Venemaa omaaegse suurima tekstiilivabriku ajaloo, tööstusinnovatsiooni, tekstiilitootmise ning puuvilla temaatikal, tutvustades ka tänapäevast tekstiilidisaini, samuti seonduvat keskkonnatemaatikat,» lisas ta.

«Projekti elluviimine saab eeldatavalt oluliseks impulsiks Kreenholmi linnajao arendamise visiooni realiseerumisel. Pikaajaline arenguvisioon näeb ette kujundada Kreenholmi piirkonnast üks Narva suurimaid keskusi, kuhu on koondatud eluhooned, eri meelelahutus- ja kultuuriasutused nagu kunstigalerii, kontserdi- ja konverentsikeskus, teaduspark, kaubandus, hotellid,» sõnas Puustusmaa.

«Tekstiilimaailma rajamisega väärtustatakse arhitektuuri, ajaloolist pärandit, linnaruumi, avatakse seni kinnine Kreenholmi territoorium ja suurepärased vaated Narva jõele ning Venemaale aastaringselt ja igapäevaselt kõigile külastajatele,» ütles ta.

Kompleks sisaldab Puustusmaa sõnul ka väliekspositsiooni, ajutiste näituste ja haridusprogrammide ruume, kohvikut ja meenepoodi ning sobib ka kontsertide, konverentside teatrietenduste ja pidulike sündmuste toimumiskohaks. Õuealale on planeeritud temaatilised mängualad lastele, puhke- ja välikohvikualad.

«Atraktsioonil saab tööd ligi 20 inimest ja EAS sotsiaalmajandusliku mõju hindamise metoodika kohaselt lisandub piirkonda üle 30 kaudse töökoha. Kaudsed töökohad tekivad tänu piirkonda lisanduvate turistide ja külastajate kulutustele, läbi kasvava nõudluse turismisektoris ja sidusvaldkondades, nagu kaubandus, suveniiritööstus ja teised teenused,» ütles Puustusmaa.

Projektiga alustatakse tema sõnul sel sügisel, kuid esmalt jätkub projekteerimine. «Hetkel on ehitusprojekt eelprojekti faasis. Seejärel algavad ehitustööd ja ekspositsiooni koostamise ning teostuse tööd, sõnas ta.

Kreenholmi Tekstiilimaailma avamine toimub plaanide kohaselt 2019. aasta suvel.

Projekti planeeritud eelarve on ligi 5 miljonit eurot, millest 3,6 miljonit eurot on EAS kaudu eraldatav toetus, mida kaasrahastavad Euroopa Regionaalarengufond ja Euroopa Liit. Omafinantseeringu tagavad ettevõtjad. Projekti viib ellu Varesesaar OÜ.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles