Tuuletehnoloogia liit: riik kohtleb meid ebaõiglaselt

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraatorid Virtsus. Foto on illustreeriv.
Tuulegeneraatorid Virtsus. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tuuletehnoloogia Liit on nördinud majandus- ja taristuministri ning kaitseministeeriumi vastuste üle seoses Ida-Virumaa tuuleparkide arenduste takistamisega. Parkide arendajaid ärritab, et riik ei kohtle ettevõtteid võrdselt.

«Tuuleparkide arendajatele ei saa olla õigustatud ootust elektrituruseaduse §-s 59 nimetatud toetusele pelgalt üleriigilise planeeringus «Eesti 2030+» toodud eesmärkidele,» kirjutab majandus- ja taristuminister vastuseks tuuleparkide arendajatele pöördumisele, millega avaldati muret, et riik on vaatamata kooskõlastustele ja planeeringutele hakanud jõuliselt Ida-Virumaa tuuleparkide arendusi takistama.

Arendajate sõnul ei ole ministri öeldud väidet saadetud kirjas esitatudki. Veelgi enam, kirjas ei ole üldse käsitletud elektrituruseaduses nimetatud toetust ega oma seisukohti seeläbi põhjendatud.

Tuuleparkide arendajad saatsid eile peaministrile uue pöördumise, kus selgitati oma seisukohti. Arendajad avaldavad pöördumises kahetsust, et kuigi Ida-Virumaa tuuleparkide probleemi lahendamiseks on loodud ametnikest koosnev töörühm, siis arendajad on sinna kaasatud vaid näiliselt. Viimane koosolek toimus möödunud aastal ja pärast seda pole arendajaid - kes on valmis toetama ka kaitsetehnika soetamist, et probleeme lahendada - koosolekutele kaasatud.

«Ettevõtjad on võtnud suuremahulised rahalised kohustused, täitnud riiklikus planeeringus ja teistes planeeringutes seatud eesmärke ja nõudeid, mille osas on varasemalt Kaitseministeeriumi heakskiit, ent käesolevaks hetkeks on mitmete eelnevalt kooskõlastatud tuuleparkide arendus jõuga peatatud. Muret tekitab ka see, et suhtumine ettevõtjatesse on väga erinev – riigile kuuluvasse Eesti Energiasse on soosiv, teisi aga takistatakse igal sammul,» selgitab Tuuletehnoloogia Liidu juhatuse liige Jaanus Tehver probleemi sisu.

Olukorras, kus ühelt poolt on varasemalt aktsepteeritud tuuleparkide rajamist ning teisalt takistatakse tuuleparkide arendamist, ei ole tuuleenergeetika arendajatel oma majandustegevust võimalik planeerida ja investeeringute teostamist kavandada.

«Vastavas olukorras on vajalik, et riik võtaks vastu selge seisukoha lähtuvalt võrdse kohtlemise põhimõttest ning tegelikest faktilistest asjaoludest. Kui peaministri hinnangul on tuulikud riigikaitsele ohtlikud, tuleks ettevõtjatele tekitatud majanduskahju hüvitada ja peatada ka kõigi piirkonna tuuleparkide töö,» ütles Tehver.

Tuuletehnoloogia Liit rõhutab, et liidu liikmetel on pakkuda uudsed tehnoloogilised lahendused riigi kaitsevõimet vähendamata ja samas tuuletööstust pärssimata edasi liikumiseks. Kahjuks tuleb tõdeda, et riik soovib Ida-Virumaa küsimuses pidada vaid näilikku dialoogi.

Tuuletehnoloogia Liit on tuuletehnoloogia arendajate ja tuuleenergia tootjate ühing, mille ettevõtteid ühendab visioon, et läbi tehnoloogia edasiarendamise ning innovatsiooni on võimalik tuuleenergia lähiajal muuta fossiilsetele kütustele majanduslikult konkurentsivõimeliseks alternatiiviks. Tuuletehnoloogia Liidu liikmeskond hõlmab 75,4 protsenti töötavatest ning elektrivõrguga liitumislepingu sõlminud tuuleenergia tootmisvõimsustest Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles