Beebibuumerid tõstavad Eestis kinnisvarahinda

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Eero Vabamägi

Eesti kinnisvarahinnad tõusevad märksa kiiremini, kui majandusnäitajad lubaks, sest eelmise buumi ajal korterita jäänud 1980ndate põlvkond teeb praegu kaotatut tasa, kirjutab Citadele panga ökonomist Mārtiņš Āboliņš Äripäevas.

Tallinna kinnisvarahinnad on Vilniuse või Riia omadest juba 15-40% kõrgemad, sellist kasvu ei toeta ei Eesti majanduskasv ega palgakasv.  

Suur hulk esmakordsetest koduostjatest on ikka veel Baltimaade 1980ndate beebibuumi põlvkond, ehkki selle viimased aastakäigud, kes kinnisvarabuumi ajal eluaseme ostmiseni ei jõudnudki. Kui see põlvkond on endale kodu soetanud ning uute eluasemete nõudlus hakkab sõltuma peamiselt väikesest 1990ndate põlvkonnast, leeveneb ka kinnisvara hinnasurve.

Usutavasti jõuab see hetk kätte juba lähiaastail, ning siis tuleb arvestada ka kahaneva nõudluse mõjuga Eesti ehitussektorile.  

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles