Eesti Energia kaalub Soome tagasiminekut

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhi Hando Sutteri kinnitusel vaatab energiaettevõte laienemisel ka põhjapoole.
Eesti Energia juhi Hando Sutteri kinnitusel vaatab energiaettevõte laienemisel ka põhjapoole. Foto: Tairo Lutter

Olukorras, kus Eesti Energia toodab juba rohkem elektrit, kui Eesti tarbijatel vaja läheneb, on ettevõte suurendanud elektrieksporti piirkonnas. Lätti ja Poola laienemise kõrval ei välista ettevõtte ka naasmist Soome.

Hiljuti asus Eesti riigi omanduses olev energiaettevõte tegutsema Läti energiaturul, kus tõusti juba ka teiseks gaasimüüjaks sealse gaasiettevõtte Latvijas Gaze järel. «Tänaseks on meil Lätis üle 200 ärikliendi,» rääkis ettevõtte juht Hando Sutter teise kvartali tulemuste tutvustamisel reedel. 

Ka on Eesti Energia saanud nii elektri- kui gaasilitsentsid tegevuse alustamiseks Poolas. «Olemas on ka esimene klient,» märkis energiaettevõtte juht. Samuti oodatakse Leedu energiaturu avanemist.

Samas ei piirdu Eesti Energia ambitsioon vaid teiste Balti riikide ja Poolaga. «Me oleme rääkinud Läänemere turgudest. Kõik need turud, mis on ümber Läänemere, on meil luubi all. Lähemalt oleme vaadanud praegu Soomet, kus Eesti Energia on isegi kunagi toimetanud ja kus erinevatel põhjustel külmutati see tegevus,» rääkis Sutter.

Täna lihtsustaks energiaeksporti Soome juba see, et Eesti ja Soome vahel on nüüdseks 1000MW füüsilist ühendust. «Eesti ja Soome on enamasti samas hinnapiirkonnas. Ta on loogiliselt meile väga lähedane turg, kuhu vaadata,» lisas Sutter. 

Ka Rootsi ei ole Soome kõrval välistatud. «Rootsi on nüüd ka lähemalt seotud meiega, sest Leedu ja Rootsi vahel on kaabel,» põhjendas Eesti Energia juht.

Kui eestlaste elektri aastatarbimine on 8TWh, siis tootis Eesti Energia selle aasta esimese kuue kuuga korralikult üle poole aastatarbimisest ehk 5,2 TWh. Selle arvelt on saanud ettevõte suurendada elektri müüki teistesse riikidesse lähipiirkonnas ja teeninud sellelt juba üle 50 miljoni müügitulu.

«Kogueksport oli 1,6TWh ja kui me võtame keskeltläbi 32 eurot/mWh hinnaks, siis on see ümmarguselt 50 miljonit eksporditulu puhtalt elektrilt,» rääkis Eesti Energia teise kvartali tulemusi tutvustades ettevõtte juht Hando Sutter. 

Viimase poolaasta jooksul oli Eesti lähipiirkonnas ainus elektrit eksportiv riik. Seda ei teinud ei Soome ega ka teised Balti riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles